De GGZ in Venlo heeft de eerste polikliniek voor mensen met ernstige zelfmoordneigingen opgericht. Vanaf dit najaar kunnen deze mensen terecht op de poli suïcidepreventie in het VieCurieziekenhuis. Daar kunnen ze hulp krijgen van een psychiater, een psycholoog en verpleegkundigen, zo meldt NU.nl.
Er zijn in Nederland heel veel mensen met suïcidale gedachten en gedrag. 'Wij willen met deze mensen contact blijven houden en hen stimuleren er over te praten. Dat is een grote stap om zelfdoding te voorkomen', aldus de woordvoerder van de GGZ Venlo.
Medewerkers van de poli bieden hulp en nazorg aan de cliënt en zijn naasten. Het is de bedoeling dat in veel situaties de hulpverlener bij de cliënt op huisbezoek gaat. Ook kunnen mensen een verwijzing krijgen naar de poli voor een consult.
'Een somber mens komt eerst bij de huisarts terecht', zegt de woordvoerder. 'Die moet een inschatting maken van de ernst van de depressie. Dit proces is heel cruciaal, een verkeerde inschatting kan leiden tot zelfdoding. Daarom spreken hulpverlenende instanties met elkaar af hoe de samenwerking beter kan'. De poli vervult daarin een belangrijke rol en is uniek in Nederland.
De laatste jaren is het aantal zelfdodingen in Nederland fors toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn het aantal zelfdodingen van 1.572 in 2005 gestegen naar 1.753 vorig jaar. Volgens de woordvoerder van de GGZ Venlo, heeft dit te maken met de economische crisis.
© Nationale Zorggids