(Novum) - Een psychiater die in Nederland voor een halfjaar werd geschorst is twee weken later aan de slag gegaan in Duitsland. Dat concludeert het EO-programma De Vijfde Dag uit een onderzoek.
De Servische psychiater zette in Nederland een 37-jarige patiënte vroegtijdig op straat. Ze had volgens het programma geen opvang of nazorg geregeld, terwijl de patiënte geen vaste woon- of verblijfplaats had. Nog geen week later pleegde de vrouw zelfmoord.
Het regionaal tuchtcollege in Zwolle concludeerde dat de psychiater niet voldoende bekwaam is om haar vak uit te oefenen. De vrouw zou tijdens de zitting ook geen enkel zelfinzicht hebben getoond. Ze werd per 15 maart voor een halfjaar geschorst. Op 1 april begon de vrouw als psychiater in de Duitse grensstad Kleve.
Dat de psychiater tijdens haar schorsing verder werkt in Duitsland is ongewenst, schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) in een reactie aan het programma. "Helaas nemen in Europa niet alle landen elkaars sancties over. Nederland is een van de weinige landen die dat al wel doet. Ik doe er alles aan om tot een Europese zwarte lijst te komen en dat we in Europa niet alleen elkaars diploma's, maar ook elkaars sancties tegen beroepsbeoefenaren in de zorg overnemen."
Uit een vertrouwelijk onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg blijkt volgens het programma dat ook de instelling waar de vrouw werkte, GGNet, de zaken niet op orde had. Zo werden 'evidente fouten' in de patiëntenzorg niet opgemerkt, klopte het behandelplan niet en werd de familie niet genoeg bij de behandeling betrokken. Cruciale patiëntinformatie was niet beschikbaar bij de crisisdienst.
Met de psychiater waren al langer problemen. Kees Lemke van de raad van bestuur van GGNet zegt dat de verpleegkundigen, de afdelingsarts, de psycholoog en de omstreden psychiater het niet eens waren over de behandeling. Toen verbetering uitbleef werd haar ontslag aangezegd. Twee maanden later vond het incident met de 37-jarige patiënte plaats.