ROTTERDAM - Onverklaarbare lichamelijke klachten komen veel voor. Op zoek naar verklaringen bezoeken patiënten met deze klachten soms jarenlang verschillende medisch specialisten die hen niet verder kunnen helpen. Klinisch psycholoog Lyonne Zonneveld van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam pleit er in haar proefschrift daarom voor niet zozeer de oorzaak te willen achterhalen, maar meer de focus te leggen op het leren omgaan met de gevolgen van de klachten.
Volgens de promovenda levert zo’n jarenlange zoektocht niet alleen frustratie en onmacht op bij patiënten en specialisten, maar kost deze ineffectieve zorg ook naar schatting 3 miljard euro per jaar. “Uiteindelijk worden deze patiënten verwezen naar de geestelijke gezondheidszorg, maar zij slaan deze verwijzing vaak af omdat dit suggereert dat de oorzaak ‘tussen de oren zit’”, aldus Zonneveld. “De kwaliteit van leven van deze patiënten neemt af, zij voelen zich onbegrepen en melden zich ziek. De maatschappelijke kosten stijgen vervolgens verder door ziekteverzuim en verloren productie.”
Zonneveld ziet de oplossing in een laagdrempelige groepscursus, gegeven door psychologen in nauwe samenwerking met instellingen in de medische gezondheidszorg, waar de huisarts naar kan verwijzen en die patiënten leert hoe je kunt omgaan met lichamelijke onverklaarde klachten.
Zij ontwikkelde de cursus en onderzocht het effect ervan op 162 patiënten met onverklaarbare lichamelijke klachten. Zij bleken tot een jaar na het afronden van de cursus geen terugval te hebben. Doordat zij minder last hadden van klachten, waren zij weer in staat om te werken en hoefden zij minder gebruik te maken van de gezondheidszorg.
© Nationale Zorggids / Martijn Keitz
Ik heb jarenlang rondgelopen met chronische rugpijn en het gevoel dat 1 been korter was dan het andere, ben door meerde artsen onderzocht en zeiden dat het tussen de oren zat. Bij toeval bij een orthomanuele arts terecht gekomen die ontdekte dat mijn bekken scheef stond. Bij deze dank u wel reguliere artsen!
Ook ik ben jarenlang van het kastje, de huisarts naar de muur, de specialist en psycholoog, gestuurd. Als zij hun huiswerk hadden gedaan was ik getest op vitamine B12 tekort, vitamine D én magnesium tekort. Een behandeling van mijn ziekte (Addison Biermer) d.m.v. wekelijkse injecties, is effectief en goedkoop. Vitamine D suppletie blijkt noodzakelijk voor het merendeel van de Nederlandse bevolking, maar daar wil de gemiddelde huisarts nog altijd niet aan. Laat staan dat ze kennis hebben van een magnesiumtekort...
Ik heb jaren met nek armen en hooft pijn rond gelopen en veel onderzoeken door spesialisten met allemaal het zal wel slijttagen of atrozen zijn gamaar naar `n fisoterapeut wat helemaal geen oplossing was en is ze noemen zig allemaal spesialist maar niets gepresteerd. Ik werdt allen moedeloos van hun.Ik had in niemand vertrouwen meer tot mijn laatste red middel door verwees naar `n Orthomanele geneeskunde Arts J.H.L.Candel stuurde en na enkele behandeling was ik geheel van al deze klachten af die spesialisten moeten ook kijken wat `n anderkan en niet iedere keer terug laten komen en niets oplossen alleen maarkosten maken.
Medisch specialisten zijn wel haast verplicht om ook de categorie patiënten met meerdere vage klachten serieus te onderzoeken. Als zich namelijk een tumor manifesteert bij een dergelijke veel klager die niet meer serieus wordt genomen, dan is het weer de schuld van de dokter.