Onlangs zijn veertig organisatie in de gehandicaptenzorg gestart met de Innovatie-impuls van het programma Volwaardig Leven. Met ondersteuning van adviseurs van Vilans en Academy Het Dorp gaan zij de komende tijd aan de slag met het gebruik van technologie bij de dagelijkse zorg en ondersteuning van mensen met een beperking. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid.
Voordat zij de technologie kunnen gebruiken, moeten ze eerst onderzoeken welk vraagstuk zij willen oplossen en welke bestaande zorgtechnologieën, zoals apps, sensoren of robots, daar het beste bij passen. Na deze fase start de implementatiefase, waar de gekozen technologie daadwerkelijk geïmplementeerd wordt.
Gemakkelijker technologie toepassen
Met de Innovatie-impuls wil het ministerie van Volksgezondheid het voor cliënten en zorgverleners gemakkelijker maken om technologie toe te passen. Technologie die in de ogen van cliënten of naasten écht waarde toevoegt en hen ondersteunt. Binnen de Innovatie-impuls zijn verschillende werkplaatsen aan de slag gegaan met de volgende thema’s: zelfredzaamheid en zelfstandig burgerschap, goed leven, lekker slapen, veilig en vertrouwd, sociale contacten en begrepen worden.
Aandacht voor onderzoek
Naast de werkplaatsen is in de Innovatie-impuls ook aandacht voor onderzoek. Er wordt onder andere onderzocht welke zorgtechnologieën werken en welke niet. En op welke manier het werken met nieuwe zorgtechnologie het beste ingevoerd kan worden bij zorgorganisaties. Deze uitkomsten en de ervaringen in de werkplaatsen worden gedeeld met de hele gehandicaptenzorg.
Door: Nationale Zorggids