IGJ: thema ‘gezonde seksuele ontwikkeling ontbreekt binnen Op de Bies

Zorgverleners van gehandicapteninstelling Op de Bies zouden in hun begeleiding van cliënten aandacht moeten hebben voor het thema ‘gezonde seksuele ontwikkeling’. Mede doordat hier nu geen aandacht voor is, hebben twee jonge bewoners vier medebewoners aangerand. Overkoepelende Koraal Groep is hiervoor berispt. Dit melden ZO-NWS en 1Limburg.

Twee jonge bewoners hebben eerder dit jaar seksueel grensoverschrijdend gedrag vertoond richting medebewoners. Wat zich er precies heeft afgespeeld is nog altijd niet duidelijk, maar het Openbaar Ministerie concludeert dat Koraal Groep geen strafbare feiten heeft begaan. Mocht uit onderzoek van de IGJ blijken dat de organisatie verwijtbaar heeft gehandeld, gaat de zaak weer naar justitie.

Gezonde seksuele ontwikkeling 

Koraal heeft volgens de inspectie voldoende onderzoek gedaan naar de zedensituatie en concludeert met name dat het thema ‘gezonde seksuele ontwikkeling’ belangrijk is in de begeleiding aan cliënten. “Daar heeft het grotendeels aan ontbroken.” Inmiddels heeft Op de Bies een verbeterplan opgesteld. De IGJ blijft intensiever toezicht houden om erop toe te zien dat de afgesproken verbetermaatregelen worden doorgevoerd.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky