Normal_rolstoel_beperking_handicap

Mensen met een modaal inkomen, die voor zorg afhankelijk zijn van hun gemeente, gaan er volgend jaar fors op vooruit. Dat blijkt uit de koopkrachtcijfers van het Nibud. Dat is het goede nieuws in de plannen van het kabinet. Aan de andere kant maakt Ieder(in) zich zorgen over de sterke stijging van de zorgpremies en de hogere btw op onder meer medicijnen en voeding. Dit meldt Ieder(in). 

Ieder(in) heeft de afgelopen jaren hard gelobbyd tegen de hoge eigen bijdragen. Dit heeft er mede toe geleid dat volgend jaar in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) een maximumtarief gaat gelden van 17,50 euro per vier weken. Vooral mensen met een beperking met een middeninkomen profiteren hiervan. Zij gaan er zo’n 1000 tot 1500 euro op vooruit.

Stijgende zorgkosten

Een punt van zorg zijn de stijgende premies voor de zorgverzekering en de verhoging van de btw voor medicijnen en voeding. Hierdoor zullen de (zorg)kosten voor chronisch zieken en mensen met een beperking opnieuw gaan stijgen. Het kabinet meldt dat dit gecompenseerd wordt door andere maatregelen, waardoor iedereen er per saldo op vooruit gaat. Maar daarbij past enige scepsis, aluds Ieder(in). Ook vorig jaar voorspelde het kabinet voor bijna iedereen een koopkrachtstijging, maar dat bleek uiteindelijk voor de helft van de mensen niet te kloppen.

Te weinig kansen op arbeidsmarkt

"Mensen met een uitkering gaan er in koopkracht beduidend minder op vooruit dan werkenden. Een wrange constatering voor de vele mensen met een arbeidsbeperking die dolgraag aan het werk willen, maar geen betaald werk kunnen vinden. Zeker omdat de Miljoenennota geen nieuwe plannen bevat om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten."

Jeugd met levenslange beperking

Teleurstellend noemt Ieder(in) het ontbreken van landelijke inzet voor kinderen en jongeren met een levenslange beperking of chronische ziekte. In het Nederlandse zorgstelsel krijgen zij onvoldoende de hulp en ondersteuning die nodig is om te kunnen meedoen in de samenleving. Recent vroeg Ieder(in) hier dringend aandacht voor met het ‘Zwartboek Ouders aan het woord'. In de Miljoenennota ontbreken de noodzakelijke middelen en maatregelen voor deze jeugd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids