Normal_bureaucratie_mappen_dossiers_papierwerk

De FNV ligt al langere tijd overhoop met de gemeente Groningen. Namens haar leden wil de vakbond openbaarheid van de verslagen van keukentafelgesprekken, wat de gemeente weigert. Op die verslagen zijn de herindicaties voor huishoudelijke zorg uit 2015 gebaseerd. De wettelijke termijn van vier weken om de verslagen te overleggen aan de 140 cliënten die daarom hebben gevraagd, is gisteren verstreken. De FNV stelt het college nu formeel in gebreke. Dit meldt FNV.

De gemeente Groningen heeft in 2015 met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bijna alle cliënten standaard op 2,5 uur thuiszorg gezet. Er moeten verslagen van keukentafelgesprekken zijn die de cliënten zelf mogen inzien. Omdat de wethouder weigert de verslagen te overhandigen, twijfelt de FNV inmiddels zeer aan het bestaan ervan. Als de verslagen destijds niet zijn gemaakt, heeft de gemeente onwettig gehandeld en moeten de indicaties opnieuw. Zo heeft de rechtbank in Zwolle recent nog geoordeeld in een vergelijkbare zaak.

FNV-bestuurder Maureen van der Pligt: “Op 29 september hebben we wethouder Schroor van Zorg & Welzijn in het kader van de wet bescherming persoonsgegevens formeel om de gespreksverslagen gevraagd. De termijn om te beslissen was vier weken, die zijn inmiddels verstreken. Het college heeft nu nog veertien dagen de tijd om alsnog een besluit te nemen. Voor elke dag bovenop die 14 dagen zijn zij een dwangsom verschuldigd die de FNV dan op zal eisen. Deze dwangsom kan oplopen tot €1.260 per cliënt. Ook zullen wij dan over 14 dagen naar de rechter stappen.”

Wethouder Schroor zegt niets te verbergen te hebben en dat de gemeente Groningen destijds correct heeft gehandeld. Hij zegt dat het vooral veel werk is om de stukken te kunnen overhandigen, omdat namen van betrokkenen geanonimiseerd moeten worden. “Uit onderzoek blijkt dat we het goed doen. Dat horen we ook van de mensen zelf”, zei de wethouder tegen Dagblad van het Noorden.

Door: Redactie Nationale Zorggids