Mindervaliden moeten bij OLVG evenveel parkeergeld betalen als de rest

Sinds deze zomer moeten mensen met een gehandicaptenparkeerkaart ook betalen voor hun parkeerplek bij het OLVG. Dit betekent dat zij net als iedereen 1,35 euro per twintig minuten moeten betalen bij het OLVG West en 1,50 per twintig minuten bij OLVG Oost. Een uur parkeren betekent ruim 4 euro betalen. Cliëntenbelang Amsterdam trekt aan de bel. Dit meldt Het Parool. 

Het probleem is dat mindervaliden niet zomaar alternatief vervoer hebben of de kosten überhaupt kunnen betalen. Cliëntenbelang Amsterdam begrijpt het besluit van het ziekenhuis in Amsterdam dan ook niet. Mensen met een beperking maken vaak al meer kosten dan anderen door de zorg die zij nodig hebben. En dan hebben ze ook nog eens reguliere afspraken in het ziekenhuis. De gehandicaptenparkeerkaart beperkte de financiële schade hierdoor enigszins, maar daar kunnen mindervaliden bij het OLVG geen gebruik meer van maken.

Financiële gelijkheid 

Volgens het ziekenhuis is het besluit juist genomen voor meer financiële gelijkheid tussen mindervaliden met een parkeerkaart en mindervaliden die er geen hebben. “Zij moesten in de vorige situatie ook parkeergeld betalen Daarin wilden we één lijn trekken”, aldus een woordvoerder. Ook stelt het ziekenhuis dat het bezit van een gehandicaptenparkeerkaart niet gelijk staat aan een lager inkomen.

Parkeren bij OLVG is duur

Parkeren bij het OLVG is duur en er is slechts beperkt plek voor auto’s, waardoor patiënten en bezoekers gemotiveerd moeten worden om met het openbaar vervoer te komen. Maar hoe doe je dat als je mobiliteitsproblemen hebt en een tam- of metrostation is niet toegankelijk genoeg? Het ziekenhuis laat weten dat voor mensen die vaak naar het ziekenhuis moeten, een kleine portemonnee hebben en alleen met de auto kunnen komen, maatwerkafspraken mogelijk zijn. “Als die signalen worden opgevangen door de artsen, kan er door het ziekenhuis een oplossing gevonden worden.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky