Mensen met een chronische of progressieve ziekte in Amsterdam hoeven vanaf 2026 niet ieder jaar opnieuw meer aan te tonen dat ze hulpbehoevend zijn. Zij krijgen een Wmo-indicatie voor onbepaalde tijd. Dit meldt Het Parool.
Hulpbehoevende Amsterdammers moeten zich ieder jaar of iedere twee jaar opnieuw laten beoordelen voor een nieuwe indicatie voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Voor mensen met een levenslange beperking of aandoening, zonder zicht op verbetering of verandering van de situatie, komt daar straks verandering in. Zij krijgen hun zorg vanaf 2026 onbepaald toegekend en kunnen bijvoorbeeld zonder jaarlijkse verantwoording gebruik blijven maken van huishoudelijke hulp, een rolstoel of ander hulpmiddel. Het kan zijn dat de gemeente tussentijdse controles blijft uitvoeren, maar deze zullen minder belastend zijn.
Huishoudelijke hulp
Vanwege personele tekorten lukt het niet altijd om cliënten de vastgelegde aantal uren huishoudelijke hulp toe te kennen. En omdat de beschikking straks onbeperkt geldig is, zou in de praktijk blijken dat openstaande uren rechtmatig blijven. Ook als is gebleken dat iemand er met anderhalf uur per week af kan. Amsterdam start daarom met een pilot waarbij er bewust lagere indicaties worden toegekend. Het is namelijk makkelijker om extra uren toe te kennen bij indicaties voor onbepaalde tijd dan om het aantal uren te schrappen. Zorgaanbieders moeten hierdoor meer flexibiliteit en minder druk ervaren.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky