Inmiddels hebben ruim 12.000 mensen hun handtekening gezet onder de online petitie tegen de invoering van de niet-invasieve prenatale test (NIPT) voor alle zwangere vrouwen in Nederland. De NIPT screent op chromosoomafwijkingen bij de foetus. Op 7 april meldde de Nationale Zorggids dat de test zeer waarschijnlijk binnenkort aan alle vrouwen beschikbaar gesteld wordt. Dit meldt Trouw.
NZG
Petitie tegen invoering NIPT 12.000 keer ondertekend
-In Nederland is de NIPT momenteel alleen beschikbaar voor vrouwen die een hoog risico lopen op het krijgen van een kind met het downsyndroom (of met een andere chromosoomafwijking). Minister Schippers van Volksgezondheid wilde de test niet beschikbaar stellen voor alle zwangeren omdat er niet genoeg bewijs was dat de test betrouwbaar genoeg is. Op 2 april meldde de Nationale Zorggids echter dat nieuw onderzoek de betrouwbaarheid van de test vastgesteld heeft. Daarmee zou de invoering van de test voor alle zwangere vrouwen in Nederland een stuk dichterbij zijn gekomen.
Onder de naam #andersnietminder is het Platform Zorg voor Leven in samenwerking met enkele gehandicaptenorganisaties een online petitie gestart tegen de algemene invoering van de NIPT-screening. Deze petitie is inmiddels ruim 12.000 keer getekend. De initiatiefnemers hopen met de petitie te voorkomen dat minister Schippers van Volksgezondheid de NIPT standaard aan alle vrouwen aan zal bieden. Onder meer de christelijke patiëntenvereniging NPV en de SGP hebben de petitie ondertekend. Ongeveer dertig procent van de zwangere vrouwen doen momenteel mee aan de huidige NIPT-screening. In 2013 gaf de screening bij 265 vrouwen een positief resultaat. Ongeveer 75 procent, oftewel 197, van deze ouders besloot de zwangerschap af te breken.
Esmé Wiegman, woordvoerder namens het Platform, is tegen de NIPT-screening omdat volgens haar de keuzevrijheid van de ouders verandert in verantwoordingsplicht. “Als je een keuze móet maken, dan heb je dat ook te verantwoorden."
© Nationale Zorggids
Ik ben zelf tegen de invoering van de NIPT test. Onze grondwet zegt duidelijk dat ieder recht heeft om te leven, dat is 1 van de basismensenrechten, ongeacht of het om een gezond of een kind met down-syndroom gaat. over het leven van een ongeboren kind, maar we moeten, juist als maatschappij en kerk, de ouders helpen bij de opvoeding van zo'n uniek kind.