Eerste blinde Barbie en zwarte Barbie met Downsyndroom

Mattel introduceert een blinde Barbie en een zwarte Barbie met het syndroom van Down. Beide poppen zijn de nieuwste toevoegingen aan de Fashionistas-lijn en hebben vertegenwoordige een inclusievere samenleving voor kinderen. Dit meldt Mattel. 

Barbie is veel meer dan een pop, benadrukte Krista Berger van Barbie. Ze staat voor zelfexpressie en het gevoel ergens bij te horen. Om de blinde barbiepop zo authentiek mogelijk te maken werkte Mattel samen met de American Foundation for the Blind. Zo draagt ze een witte met rode wandelstok, functionele zonnebril en heeft ze kleding aan met texturen en felle kleuren. Op de verpakking staat de tekst in braille.

Zwarte Barbie met syndroom van Down

In 2023 kwam Barbie al met een pop met het syndroom van Down, maar in samenwerking met de National Down Syndrome Society is er nu ook een zwarte Barbiet met het syndroom gecreëerd. Deze pop heeft een korter postuur, langere romp en een enkele lijn op de handpalmen. Op haar kleding staan symbolen die het bewustzijn over down bevorderen. De pop draagt bovendien roze brillen vanwege visuele problemen die mensen met het downsyndroom vaak ervaren.

De Barbie Fashionistas lijn bestaat inmiddels uit ruim 175 looks in verschillende huidskleuren, oogkleuren, lichaamstypes en beperkingen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky