Gehandicaptenzorg, Oogvereniging Nederland, krachten gebundeld

AMERSFOORT - Vanaf dit jaar worden de krachten van verschillende verenigingen voor mensen met een visuele beperking, een oogaandoening of doofblindheid gebundeld in Oogvereniging Nederland. Dat meldt de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO).

In de nieuwe organisatie zullen het DoofBlinden Netwerk (DBN) en de netwerkorganisatie Viziris hun krachten bundelen. Dit voorjaar wordt door de leden besloten over de toetreding van de Glaucoomvereniging, Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden (NVBS), de Federatie Ouders Visueel Gehandicapten (FOVIG) en de Nederlandse Vereniging van Geleidehondsgebruikers (NVG).

De kernactiviteiten van de nieuwe vereniging, die uiteindelijk 7.000 leden zal tellen, zijn voorlichting, ledencontact, belangenbehartiging en dienstverlening op basis van ervaringsdeskundigheid. Hierbij wordt zoveel mogelijk de inzet van actieve leden benut om de koers van de vereniging te bepalen. Samen met een compact verenigingsbureau wordt dit uiteindelijk uitgewerkt.

In de nieuwe organisatie biedt daarnaast de Ooglijn uitkomst om informatie en steun te bieden aan iedereen die zelf of in zijn omgeving te maken heeft met een visuele beperking of een oogaandoening.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal