Logo_nvve_levenseinde_euthanasie_logo

In paginagrote advertenties roept de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig levenseinde (NVVE) iedereen op om Albert Heringa een hart onder de riem te steken. Op 31 januari bepaalt het Hof in Den Bosch of Heringa wordt gestraft omdat hij zijn 99-jarige moeder hielp bij haar wens om te sterven. Volgens de NVVE kan het Hof geschiedenis schrijven door te erkennen dat Albert Heringa geen andere keuze had dan zijn moeder te helpen. Dit meldt NVVE.

De NVVE vindt dat we mensen met een doodswens niet in de steek mogen laten. “Niemand sterft alleen.” Hulp bij zelfdoding door familieleden en andere naasten komt geregeld voor in Nederland. Dat gebeurt in het diepste geheim, omdat het strafbaar is (art. 294 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht). Mevrouw Heringa had een langdurige en weloverwogen wens om te sterven. Zij had op haar hoge leeftijd echter niet de mogelijkheid om zelf op een menswaardige manier een eind aan haar leven te maken. Bovendien vond zij geen arts bereid die haar wilde helpen.

Albert Heringa verstrekte zijn moeder uiteindelijk in 2008 de dodelijke medicijnen. Hij vertelde erover in de indrukwekkende documentaire De laatste wens van Moek. Het Openbaar Ministerie twijfelde niet aan de goede bedoelingen van Albert Heringa, maar besloot hem toch te vervolgen en eist een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. De NVVE vindt dat het OM hiermee hulp gelijk stelt aan een misdaad.

Tien jaar na dato doet het Hof in Den Bosch uitspraak. Afhankelijk van de uitspraak kan dit voor Albert Heringa het eind zijn van een jarenlange, zware procesgang. Vandaar de oproep van de NVVE om Albert Heringa een hart onder de riem te steken. Dit kan door het tekenen van de steunbetuiging op www.nvve.nl/heringa, social media of door het versturen van de bon uit de advertentie naar de NVVE. Op 31 januari zorgt de NVVE ervoor dat Heringa een warm onthaal krijgt.

Door: Redactie Nationale Zorggids