38 procent van de zwangere vrouwen krijgt last van insomnie. Toch was er tot nu toe weinig onderzoek naar slapeloosheid tijdens de zwangerschap. De Slaapgeneeskunde Vereniging (SVNL) deelt nu positieve uitkomsten van een recent internationaal onderzoek: digitale cognitieve gedragstherapie vermindert de slapeloosheid bij zwangere vrouwen én de kans op een postnatale (postpartum) depressie. De behandeling helpt tot ongeveer 6 maanden na de bevalling. Dit meldt SVNL.
Nog niet eerder werd zoveel onderzoek gedaan naar slapeloosheid bij zwangere vrouwen. Ook was niet voldoende bekend of een behandeling van slapeloosheid een postpartum depressie kan voorkomen. Opmerkelijk, zegt SVNL, omdat maar liefst 38 procent van de vrouwen slecht slaapt tijdens de zwangerschap, wat bovendien wordt geassocieerd met 30 procent meer risico op vroeggeboorte.
Digitale gedragstherapie heeft positieve effecten
Uit een recent internationaal onderzoek onder 280 vrouwen blijkt dat digitale gedragstherapie positieve effecten heeft. Het draagt bij aan het beter slapen en vermindert daardoor de kans op een postpartumdepressie en angst, tot zes maanden na de bevalling De SVNL brengt deze uitkomsten naar buiten omdat zij net zoals de onderzoekers enthousiast is over het voordeel van de therapie: een betere geestelijke gezondheid van vrouwen voor en na de bevalling.
Oorzaken slapeloosheid
Online cognitieve gedragstherapie heeft meer effect op zwangere vrouwen omdat deze is geïndividualiseerd en ingaat op de oorzaken van slapeloosheid. Volgens de onderzoekers werkt deze therapiewijze goed omdat deelnemers hun eigen doelen kunnen stellen en aanbevelingen krijgen die aansluiten op hun slaappatroon. De therapie bestaat uit de gebruikelijke sessies, maar er is ook aandacht voor het bijhouden van een slaapdagboek, het stabiliseren van waaktijd, minder tijd in bed doorbrengen met woelen en draaien en prioriteit geven aan ontspanning voor het slapen. Omdat de gedragstherapie online is, kunnen veel vrouwen deelnemen zonder afhankelijk te zijn van het aantal beschikbare zorgprofessionals.
Door: Nationale Zorggids