Verkeer gebruik van melatonine kan leiden tot hoofdpijn, rare dromen, slaperigheid, slapeloosheid, misselijkheid, diarree en braken. Hiervoor waarschuwde een groep van 500 slaapdeskundigen in 2019. Ze riepen op melatonine uit de schappen van drogisterijen te halen, maar ruim 4 jaar later zijn de pillen nog steeds te koop in onder meer Etos en Kruidvat. Experts roepen mensen op melatonine alleen te gebruiken onder begeleiding van een arts. Dit meldt Pointer.
Neuroloog en somnoloog Myrthe Boss spreekt iedere dag met patiënten die kampen met slapeloosheid. Ze hebben melatonine geprobeerd, maar vielen ook met 18 milligram per dag niet in slaap. Boss stelt dat onze maatschappij oplossingsgericht is en dat mensen ook nog eens snel een oplossing voor hun problemen zoeken. “Melatonineproducten beloven die.”
Kleine groep slapelozen heeft baat bij melatonine
Het probleem is alleen dat melatonine niet voor een betere kwaliteit van slaap zorgt. Goede slapers maken soms maar weinig natuurlijke melatonine aan. Want dat is melatonine: een natuurlijke stof die het lichaam zelf aanmaakt. Slechts een kleine groep slapelozen, ongeveer 10 procent, kan baat hebben bij pilletjes. Mits ze deze onder begeleiding slikken. Het is volgens de somnoloog namelijk last om melatonine juist te gebruiken, gezien de gebrekkige bijsluiter. Daar staat namelijk in dat mensen de pil 30 minuten voor bedtijd moeten slikken, maar dat klopt niet. “Je moet de inname van melatonine extreem goed timen, vaak betekent dit dat je het uren voordat je naar bed wilt moet slikken, in kleine hoeveelheden.
Maar mensen zouden hier niet zelf over moeten beslissen, zegt Boss. De (huis)arts bepaalt dat tijdstip en hoeveelheden aan de hand van een slaapdagboek en gesprek. In sommige gevallen vindt ook een melatoninetest plaats.
'Baat het niet dan schaadt het niet' gaat hier niet op
Volgens neuroloog Inge Declercq is het tijd om afscheid te nemen van de onschuldige reputatie van melatonine. Want de motto ‘baat het niet dan schaadt het niet’ gaat hier niet op. ‘Baat het niet, dan schaadt het soms wél’ is accurater, aldus de arts tegen Pointer.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky