Normal_pexels-cottonbro-3585088

De nieuwe visuele app QoL-ME, ontwikkeld door David Buitenweg van Tilburg University, meet de kwaliteit van leven van mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen, forensische patiënten en dak- en thuislozen. Uit onderzoek blijkt dat de app een laagdrempelige, gemakkelijke manier is om de kwaliteit van  leven te meten en dat bij de ontwikkeling ervan het perspectief van de patiënt onmisbaar is. Dit meldt Tilburg University. 

Ieder mens streeft naar een goede kwaliteit van leven. Maar hoe meet je die kwaliteit op een goede manier bij de genoemde doelgroepen? Er bestaan daarvoor wel meetinstrumenten maar die zijn niet voor iedereen even geschikt. Veel instrumenten zijn niet op maat gemaakt, terwijl kwaliteit van leven juist een persoonlijk begrip is dat betekenis krijgt door individuele voorkeuren en waarden.

Acht thema's

De app werd getest onder vijftig patiënten, die 160 plaatjes uitkozen die voor hen kwaliteit van leven verbeelden. Deze beelden werden gegroepeerd in acht thema’s: aandacht & ondersteuning, sociale relaties, geluk & liefde, rust & balans, vrije tijd, leefstijl, financiën en gezondheid & wonen. En vervolgens geëvalueerd.

QoL-ME blijkt als innovatief, gepersonaliseerd en digitaal instrument een laagdrempelige en gemakkelijke manier om de kwaliteit van leven te meten bij de patiënten, juist ook voor mensen die problemen hebben met verbale meetmethoden. Tevens werd duidelijk dat het perspectief van patiënten (via co-creatie) onmisbaar is bij de ontwikkeling van een dergelijk wetenschappelijk meetinstrument.

Door: Nationale Zorggids