Normal_normal_justitie__rechtbank

De rechtbank oordeelde maandag dat GGzE als organisatie niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de dood van een 29-jarige cliënte. Al zijn er grove fouten gemaakt, zijn deze te wijten aan het personeel en niet aan de instelling. Dit meldt NU.nl.

Volgens het OM werden dusdanige fouten gemaakt dat het aan de instelling te wijten is dat in 2013 een 29-jarige cliënte overleed. De vrouw kreeg een antipsychoticum waarvoor ze overgevoelig was. Daardoor kreeg ze een hartspierontsteking en overleed.

De zorg voor de vrouw werd overgelaten aan een arts in opleiding, omdat de psychiater vakantie had. Door personeelsgebrek was er geen andere direct leidinggevende beschikbaar. De organisatie piket signalen van een te hoge werkdruk niet op, stelde het OM al in maart. Er zou bovendien te weinig en onduidelijk zijn gecommuniceerd en niet gewerkt zijn volgens de richtlijnen, mede door hoge werkdruk. 

Op meerdere momenten niet goed gehandeld

De rechtbank vindt dat vooral het personeel veel signalen miste bij de inschatting van de gezondheid van de vrouw. Het gaat niet om één fout, maar meerdere fouten die resulteerden in haar dood. “Tijdens de opname is heel veel niet goed gedaan. Door een aantal personen is op meerdere momenten niet goed gehandeld.” De zorg was echter goed ingericht, zo oordeelt de rechtbank en zodoende kunnen alleen de medewerkers als schuldige aangewezen worden. De betrokken medewerkers zijn vier jaar geleden al gewaarschuwd door het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. 

Door: Nationale Zorggids