De wachttijden in de Nederlandse jeugdpsychiatrie zijn zodanig, dat het gevaarlijk wordt voor kinderen met ernstige psychische problemen. Uit een rondvraag van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) blijkt dat er zeker twintig kinderen zijn die nu hulp nodig hebben, maar niet krijgen. Het gaat hierbij om kinderen die zichzelf verwonden, zelfmoordpogingen hebben gedaan of in een vergevorderd stadium van een eetstoornis zitten. Dat meldt de Volkskrant.
Vandaag praat de Tweede Kamer over de jongeren die kampen met ernstige psychische problemen maar hiervoor geen hulp krijgen. Volgens de NVvP gaat het waarschijnlijk om meer dan twintig kinderen. Ook het Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie trekt aan de bel en heeft een brandbrief geschreven aan demissionair staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid.
Aanleiding voor het onderzoek van de NVvP is de schrijnende situatie van een 16-jarig meisje dat dringend hulp nodig heeft voor haar meerdere psychische stoornissen. Haar moeder deed vorige week een oproep in RTL Nieuws waarin zij vroeg om hulp voor haar dochter. “We zijn ten einde raad. Hoeveel zelfmoordpogingen moeten we nog meemaken?”, schreef ze eerder ook op Facebook. Van Rijn heeft zich inmiddels hard gemaakt voor een juiste plek voor dit meisje. Hij is hierover in gesprek gegaan met de gemeente, zorgverleners en met de ouders van het meisje.
“Gemeenten dienen te zorgen voor inkoop van voldoende passende jeugdhulp, aanbieders dienen ervoor te zorgen dat bij acute problemen samen wordt gezocht naar een goede plek als ergens wachtlijsten zijn. Eventuele bestuurlijke vraagstukken over financiën en wachtlijsten mogen in acute gevallen uiteraard nooit een reden zijn om een kind niet tijdig te behandelen”, aldus Van Rijn.
Door: Redactie Nationale Zorggids
Waar de nood het hoogst is die help je eerst dan kan het toch ?Het gaat maar om 20 kinderen. Er worden dagelijks honderden mensen benaderd die geen spoedgevallen of zorg nodig zijn maar wel door personeel worden lastig gevallen..