Normal_normal_eenzaam_depressie_ggz_pychiatrie

Wie behandeld wordt voor depressieve klachten, kan er baat bij hebben om hierover open te zijn met vrienden en familie. Daarvoor pleit journalist Rianne, die zelf al langere tijd aan de stemmingsstoornis leidt. Daarnaast zouden behandelaars vaker aan de patiënt zelf moeten vragen of deze nog tevreden is met de gekozen therapie. Dit meldt RTL Nieuws

In Nederland krijgen ieder jaar 546.500 volwassenen te maken met een depressie. Voor Rianne geldt dat de depressie openbaar maken flink heeft geholpen. “Ik hield het altijd geheim. Ik wilde niet zo iemand zijn. Ik wilde geen depressie hebben.” Toen zij eenmaal haar naasten vertelde over haar depressie, is er een last van haar schouders gevallen. “Ik voel me nu honderd keer beter, omdat ik geen groot geheim meer bij me draag.”

Er zijn veel verschillende soorten therapieën voor depressie. Zo is er cognitieve gedragstherapie (CGt), psychotherapie en fysieke therapie. Echter zou het volgens Rianne ook kunnen helpen om er over naar buiten te komen. Daarvoor heeft zij de website allesgoed.org opgericht. Daarop staan verhalen van mensen met een depressie, met een grote foto van die persoon er bij. “Door het lezen van de verhalen weet je dat je niet alleen bent. En de herkenning geeft ook troost.” Ze wilde depressie een gezicht geven en anderen laten weten dat je je voor depressie of andere stemmingsstoornis niet hoeft te schamen.

Psychiater Roos van Grieken, verbonden aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam, promoveert vandaag op de behandeling van mensen met een depressie. “Patiënten gaven aan dat er helemaal niet gevraagd werd naar wat ze zelf behulpzaam vonden. Patiënten hebben vaak ideeën over wat wel of niet goed voor ze werkt. Maar daar moet je dan wel naar vragen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids