Onderzoek naar EMDR voor mensen met LVB na stressvolle gebeurtenis

De Stichting tot Steun VCVGZ heeft een subsidie beschikbaar gesteld voor onderzoek naar diagnostiek en behandeling van stressvolle gebeurtenissen bij kinderen en volwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB) of zwakbegaafdheid. Promovenda en EMDR-therapeut Mariëlle Rouleaux van ’s Heeren Loo begint in 2025 met het onderzoek dat uit vier studies bestaat. Dit meldt ’s Heeren Loo.

Rouleaux en haar begeleiders Robert Didden, Ramón Lindauer, Liesbeth Mevissen, en Nienke Peters-Scheffer beginnen volgend jaar met onderzoek naar de effectiviteit en haalbaarheid van EMDR-therapie voor de behandeling van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en co-morbide psychische problemen na stressvolle gebeurtenissen bij 12- tot 18-jarigen en volwassenen met een licht verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid. Ook zullen ze onderzoeken of biosensoren kunnen worden ingezet als indicator voor het spanningsverloop tijdens de EMDR-sessies en eroverheen.

Geen PTSS-diagnose

Een stressvolle gebeurtenis komt volgens de DSM-5 niet in aanmerking voor de diagnose PTSS. Cliënten met een LVB of zwakbegaafdheid krijgen deze diagnose dus niet na een stressvolle gebeurtenis, terwijl EMDR voor deze groep mogelijk wel effectief is. Onderzoek naar EMDR bij cliënten zonder diagnose, maar mét passende klachten is nog nooit gedaan, terwijl in de klinische praktijk wel degelijk van de therapie gebruik wordt gemaakt. “Ik onderzoek nu in dit promotieonderzoek of EMDR-therapie bij deze doelgroep effectief is”, aldus Rouleaux.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky