Nederlanders geven aan dat ze tevreden zijn over het leven. Zij geven hun eigen situatie een 7,8, maar maken zich ook zorgen over de toekomst. De vrees is dat de volgende generatie het moeilijker krijgt dan zijzelf. Dat staat in het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over de 'sociale staat van Nederland', meldt NRC.
“Het gevoel van kwetsbaarheid is toegenomen. Men vreest dat onze welvaart en het gemak van leven zullen afnemen, dat onze kinderen het minder goed zullen hebben”, zegt Rob Bijl, adjunct-directeur van het SCP en een van de onderzoekers van het rapport. Hij is daarnaast kritisch op de roep van het kabinet om meer participatie in de samenleving. “De vooronderstelling van het huidige beleid is dat er nog veel meer mantelzorg kan worden gedaan. Maar we moeten onszelf niet rijk rekenen. Het aandeel vrijwilligers ligt nu rond 45 procent. De regering kan wel willen dat dat nog hoger wordt, maar je kunt niet van staatswege een dienstbevel geven: gij zult vrijwilligerswerk doen.”
In het rapport laat het SCP een aantal mythes sneuvelen. Een daarvan is dat Nederlanders niet meer naar elkaar zouden omkijken. Maar ons land heeft juist het hoogste aantal vrijwilligers van Europa. “De participatiesamenleving is er niet pas sinds Willem-Alexander hem noemde in de Troonrede”, zegt Bijl. “Wij doen al jaren onderzoek naar de betrokkenheid van burgers en in Nederland ligt die altijd op een heel hoog niveau.”
Wel stelt hij dat hulp uit de eigen netwerk tegen praktische grenzen aanloopt. Het kan voorkomen dat de familie van een hulpbehoevende niet in de buurt woont. Bovendien zijn steeds meer vrouwen aan het werk en een baan is moeilijk te combineren met vrijwilligerswerk.
© Nationale Zorggids