Dit zijn de musthaves voor als je aan een zorgopleiding begint

“Hallo zorgtoppers, ik ga in september beginnen met de opleiding verpleegkunde. Zijn er musthaves die je echt handig zijn voor de opleiding?” Een bericht van een toekomstige verpleegkundige op de Facebookpagina Zorgpersoneel/Verpleegkundige/Verzorgende/Helpende. Goede vraag! Wij zetten daarom op een rij wat verpleegkundigen en verzorgenden nou echt noodzakelijke items vinden om opleiding mee te beginnen. 

Zorgzipper

De Zorgzipper wordt zelfs aangeraden door Stichting IZZ. Verpleegkundigen en verzorgenden met zo’n Zorgzipper maken hun werk hier makkelijker mee. Maar wat is het nu? Een clip waaraan kaarten hangen met onderwerpen zoals bloedafname, verpleegkundig rekenen, opname & ontslag en meer. Een andere naam dus voor geheugenkaartjes, flashcards of zakkaartjes. De kaarten hangen altijd ondersteboven, zodat ze gemakkelijk te pakken zijn als dat nodig is. De kaarten aan de Zorgzipper vervangen de geldende protocollen niet, maar zijn wel een handig geheugensteuntje voor beginnende zorgverleners.

Set scharen

Populaire aanrader is de set scharen. Verpleegkundigen die stage hebben gelopen raden het toekomstige studenten aan om alvast een set scharen, bestaande uit een verbandschaar, kocher en gewone schaar, te kopen - mits het werkveld dit toelaat. “Altijd handig om op zak te hebben.”

Logboek

“Wanneer je stage gaat lopen is het verstandig om regelmatig feedbackformulieren in te laten vullen. Dit is voor je eigen leerproces enorm handig en stel er word ooit gezegd dat je niet functioneert terwijl jij dit wel doet, kan je je feedbackformulieren als bewijs gebruiken!” Een veelgenoemd logboek is die van AngggilaVPK: een logboek vol tips met 200 pagina’s waar zorgverleners dagelijks belangrijke zaken kunnen noteren als: datum, wie is er aanwezig, leerdoel, hoe ik dit leerdoel bereik, wat ik nodig heb van begeleiders, feedback en handtekeningen. Een logboek kan dienen als ‘bewijslast’ voor een stage.

Huishoudelijke hulp

Dit is een grapje van een reagerende zorgverlener, maar wel eentje met goede reden. Begin je aan een zorgopleiding, dan mag je verwachten dat je daar veel tijd aan kwijt bent. Voor studenten die nog bij hun ouders wonen zal er weinig veranderen, maar zij-instromers hebben bijvoorbeeld al een geheel eigen huishouden die wellicht ondergesneeuwd raakt door de nieuwe studie. “Ik ben nu 2 jaar achterstallig onderhoud aan het inhalen”, aldus een lachende Verzorgende IG.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky