Normal_pexels-ketut-subiyanto-4473864

Het draaien van nachtdiensten is voor veel zorgverleners heel normaal, maar dat betekent niet dat hun bioritme meteen meewerkt. Het is immers alweer volop dag zodra zij hun broodnodige slaap kunnen inhalen. Zorgpersoneel kan hierdoor te kort, niet diep genoeg of onrustig slapen. Dit zijn zes tips van verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden voor een betere slaap na de nachtdienst.

1. Magnesium

In de Facebookgroep Zorgpersoneel/Verpleegkundige/Verzorgende/Helpende adviseren diverse zorgverleners magnesium voor het slapengaan. Een reageerder stelt dat het de spieren ontspant en zo zorgt voor meer rust.

Lees ook: Zijn de gezondheidsclaims van influencers over magnesium gegrond?

2. Niet te veel drinken / geen koffie

Vlak voor het einde van de dienst is het aan te raden om niet te veel te drinken en koffie al helemaal links te laten staan. “Ik stop sowieso rond een uur of zes met drinken. Dan ga ik rond half negen naar bed. Slaap tot ongeveer 14.30.”

3. Niet gelijk naar bed

Voor sommigen helpt het om niet gelijk naar bed te gaan en eerst thuis nog even tot rust te komen, de hoofd leeg te maken en pas dan te slapen. Een verzorgende geeft als tip oxytocine voor het slapengaan, bijvoorbeeld door eerst seks te hebben. Hoewel ze dat niet expliciet zo zegt.

4. Oordopjes en slaapmasker

Oordopjes en een slaapmasker kunnen ook bijdragen aan een diepere slaap. Zo heb je niet door dat het dag is, krijg je minder omgevingsgeluiden mee en lig je volledig in je eigen bubbel.

5. Met zonnebril op naar huis

Diverse zorgverleners adviseren een zonnebril op, op weg naar huis. “Zodat je hersenen wennen aan een donkere omgeving en het slaaphormoon iets geactiveerd wordt.”

6. Verduisterende gordijnen

Net als een slaapmasker, kunnen verduisterende gordijnen helpen bij de illusie dat het nacht is. Nachtdienst of niet, goede donkere gordijnen helpen iedereen met gevoeligheid voor licht aan een betere nachtrust.

Lees ook: Slechtere slaapkwaliteit verklaart groter risico op griepklachten nachtwerker 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky