Het extra geld voor de verpleeghuiszorg moet niet alleen besteed worden aan het beschikbaar maken van extra banen, maar ook aan bijscholing van verpleegkundigen en verzorgenden. Dat vindt Guus van Montfort, voormalig bestuursvoorzitter van brancheorganisatie ActiZ. Juist door bestaande medewerkers bij te scholen, wordt de kwaliteit van zorg in verpleeghuizen beter. Dat meldt de Volkskrant.
Als het aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid ligt, gaat de 2,1 miljard euro voor verpleeghuiszorg enkel en alleen naar het beschikbaar maken van zeker tienduizend extra banen. Als dat tegen 2021 niet is gelukt, wil hij dat geld terug. Van Montfort noemt dit een dreigement dat niet per se leidt tot vernieuwing. En juist vernieuwing is nodig om vooruit te komen, zegt hij.
Hij denkt dan ook niet dat het extra budget binnen enkele jaren al voor tienduizend extra banen zorgt. Maar door verpleegkundigen en verzorgenden op te leiden, kan de zorg wel op kortere termijn verbeteren. De zorg in verpleeghuizen wordt namelijk steeds complexer en bestaand personeel moet daarvoor zijn kennis bijschaven.
Toen in 2016 de zwarte lijst van slecht presterende verpleeghuizen verscheen, veranderde veel., maar niet de deskundigheid van de medewerkers. De zwarte lijst zorgde ook voor meer bewustzijn voor het welzijn van ouderen. “Verpleeghuizen zagen door deze lijst dat er meer verpleegkundigen nodig zijn om zo zorg te kunnen bieden dat het welzijn van bewoners is gegarandeerd. Nu zijn organisaties bezig de deskundigheid van hun medewerkers te bevorderen en meer verpleegkundigen aan te trekken. Daaraan is een groot tekort”, aldus Van Montfort.
Door: Redactie Nationale Zorggids