In 2014 deed de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) invallen bij het VUmc in Amsterdam. Op de afdeling Kindergeneeskunde declareerden artsen mogelijk onjuist. Maar tot nu toe heeft het ziekenhuis succesvol bezwaar gemaakt tegen het gebruik van de in beslag genomen gegevens, waardoor het onderzoek nu vast dreigt te lopen. Dat meldt RTL Nieuws.
Het VUmc gaf direct na de invallen aan mee te willen werken aan het onderzoek, maar de afgelopen anderhalf jaar heeft het ziekenhuis het onderzoek uit privacy-overwegingen slechts tegengewerkt. “De informatie die in beslag is genomen heeft een omvang van 18 universiteitsbibliotheken. Omdat het ook gaat om patiëntendossiers, zit daar veel medisch vertrouwelijke informatie bij”, zegt woordvoerder Jan Hol. Dat het onderzoek uitgevoerd moet worden snapt het ziekenhuis, maar daarbij mag geen inbreuk gemaakt worden op het medisch beroepsgeheim van de artsen. Patiëntgegevens moeten hoe dan ook vertrouwelijk behandeld worden.
Volgens de FIOD zijn er diverse methodes om de privacy van de patiënt te waarborgen, echter blijken deze in de praktijk onwerkbaar. De rechtbank in Rotterdam oordeelde vorige maand dat de FIOD de gegevens niet mag doorzoeken. Daarmee heeft de opsporingsdienst nog één kans om een werkbare methode te vinden in één maand tijd.
Door: Redactie Nationale Zorggids