NIJMEGEN - “Mensen die in de sigarettenbranche werken, moeten zich kapot schamen.” Dat is de gedachte achter de website TabakNee.nl, die vandaag werd gelanceerd. De initiatiefnemers plaatsen op de website namen van lobbyisten en bestuurders die zich in zouden zetten voor de tabaksindustrie. De media zaten er meteen bovenop, waardoor de website in de ochtend een tijd lang niet bereikbaar was. Vanwaar al die ophef?
Initiatiefnemers
GezondTotaal-deskundige Wanda de Kanter en haar collega Pauline Dekker, beiden longarts bij het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, zijn het brein achter het initiatief. Op de website stellen de initiatiefneemsters dat de tabaksindustrie een ‘legale, maar buitengewoon onethische bedrijfstak’ is. Actie is volgens De Kanter en Dekker hoognodig, omdat voorlichting niet helpt zolang de tabakslobby achter de schermen actief blijft.
In het Radio 1 Journaal geeft Pauline Dekker aan dat ze vooral transparantie wil. Als artsen willen ze het eigenlijk niet, maar ze moeten wel de activitistische kant op. “Het is bizar dat wij als longartsen blijven meewerken aan de aanpak van ziektes, die voor 90 procent veroorzaakt worden door roken, zonder er iets aan te doen”, meent De Kanter.
Schuld en schaamte
“We willen dat de tabakslobbyisten zich schuldig gaan voelen”, vertelt De Kanter in het Algemeen Dagblad. “De schaamte die een roker met longkanker voelt, moet verplaatst worden naar de lobbyisten.”
Met het krachtige taalgebruik op de website veroorzaken de longartsen al flink wat consternatie. Zo wordt CDA-prominent Elco Brinkman, commissaris bij Philip Morris, ‘dom of gewetenloos’ genoemd. Mininster Edith Schippers wordt aan de schandpaal genageld als ‘minister van Tabakswerkgevers’.
Felle reactiesEen paar mensen die met naam en toenaam op de website genoemd worden, reageren verontwaardigd. VVD-Tweede Kamerlid Arno Rutte zou de tabakslobby steunen, maar ontkent dit. “Ik ben politicus, geen enzijdige lobbyist”, reageert Rutte. Rutte geeft aan dat hij roken ‘heel ongezond’ vindt, maar dat mensen zelf de afweging moeten maken of ze al dan niet een sigaret opsteken.
Minister Edith Schippers spreekt in het AD van ‘kwalijke insinuaties’. “Dit soort beweringen moet je hard maken of achterwege laten, terwijl op TabakNee.nl niets is onderbouwd.” De initiatiefneemsters spreken dit tegen. “We checken alles. Wat op de site staat, klopt”, aldus De Kanter.
© Nationale Zorggids / GezondTotaal
in de aanloop naar vowassenheid heb je de keuze wel niet roken,12/13 jaar crusiale leeftijd,zelf was ik omgeven van tabak,iedereen rookte,dan was de keuze snel gemaakt als kind,kost wel wat doorzettingsvermogen om roker te worden,misselijk duizelig e.d,maar eenmaal verslaafd ging het prima,door- dat vele fam leden overleden door het roken en eigen gezondheid flink was aangetast na nog maar 3 jaar roken besloot ik te stoppen,heeft me 3 jaar gekost om uit te vinden hoe,door eigen systheem van afbouwen binnen half jaar gestopt was 19 jaar,mooi op tijd,nu 37 jaar rookvrij,heerlijk,heb in mijn omgeving al vele rokers gezien die zo ziek zijn en moeten stoppen maar ge- woon door roken tot ze dood zijn,ken een met een hartkwaal,ritssluiting in de borst,pakje per dag,zit in een rolstoel,zou op een paard moeten zitten,maar die wordt later wel voor de lijkkoets gespannen,HOEZO VRIJE KEUS Arno R je zou eigenlijk als roker zegeltjes moeten kunnen sparen bij elk pakje,voor mooie kortingen op mediche zorg of uitvaart betaald door de tabaksindustrie als ex roker heb ik nu weer de keuze,roken is echt goor,dus rook ik niet,ken een rokende moeder met kind,ik vroeg haar rookt je zoontje al? neeeee ben je gek daar is hij te jong voor maar gelukkig wel oud genoeg om mee te roken,het 2 jarig ventje rochelde al als een echte roker,wat ontbrak waren de bruine vingertjes maar dat komt nog wel.