Groeifondstoekenning voor Pharma-NL en Oncode-PACT

Het Nationale Groeifonds kent twee consortia waar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) deel van uitmaakt, grote subsidies toe. Pharma-NL ontvangt onder voorwaarden 80 miljoen euro en Oncode-PACT 325 miljoen euro. Pharma-NL zal investeren in de infrastructuur die nodig is voor de ontwikkeling en beschikbaarheid van essentiële geneesmiddelen. Oncode-PACT wil kansrijke kandidaat-kankermedicijnen sneller en goedkoper ontwikkelen en zo eerder bij patiënten brengen. Dat meldt het LUMC. 

Met de toekenning zet PharmaNL in op het versterken en opschalen van onderzoeksfaciliteiten en het stimuleren van het bijbehorende menselijk kapitaal. Dit betekent een belangrijke impuls voor nieuwe bedrijvigheid binnen de farmaceutische sector. Dat is een belangrijke randvoorwaarde voor zowel innovatieve therapieontwikkeling als innovaties van productietechnologieën voor geneesmiddelen.

PharmaNL is een landelijk publiek-privaat consortium bestaande uit de Universiteit Leiden en het LUMC, Campus Groningen, LIFE Cooperative, Pivot Park en in nauwe samenwerking met FAST. “PharmaNL is uniek. Met dit consortium bundelen we de krachten om structureel de concurrentiekracht en concurrentiepositie van de Nederlandse farmaceutische waardeketen te versterken en daarmee faciliteren we de infrastructuur die nodig is voor de ontwikkeling, marktintroductie en beschikbaarheid van essentiële geneesmiddelen. Samen met stakeholders gaan we nu verder invulling geven aan de ambities van PharmaNL”, aldus Brigitte Drees, directeur Pivot Park Oss.

Oncode-PACT

De ontwikkeling van een geneesmiddel duurt gemiddeld 10 tot 15 jaar, gerekend vanaf de eerste wetenschappelijke inzichten tot het moment dat patiënten er toegang toe hebben. Het komt te vaak voor dat aan het einde van dit langdurige ontwikkelproces het kandidaat-geneesmiddel niet effectief genoeg blijkt, of om andere redenen niet bij de juiste patiënt terechtkomt. Hier wil Oncode-PACT verandering in brengen.

Oncode-PACT heeft de ambitie om nieuwe en aantoonbaar effectieve kankermedicijnen sneller en goedkoper te ontwikkelen. De medische noodzaak is groot, want kanker is nog steeds doodsoorzaak nummer 1 in ons land. Alain Kummer, voorzitter Oncode-PACT, legt uit: “Nu staat het preklinische ontwikkelproces nog onvoldoende in verbinding met de klinische praktijk en komt de patiënt pas veel te laat in beeld. Door patiëntgegevens en -weefsels al vroeg in te zetten - met behulp van organoïd-technologie en kunstmatige intelligentie - kan veel eerder in het proces en met meer zekerheid worden beoordeeld of een mogelijk geneesmiddel effectief en veilig is.”

Vanuit het LUMC is Sjoerd van der Burg, hoogleraar Immunotherapie en een van de workstreamleaders van Oncode-PACT, betrokken. "Het LUMC is al jaren een belangrijke nationale en internationale speler op het gebied van immunotherapie voor kanker. Oncode-PACT zal de ontwikkeling van immunotherapeutische mogelijkheden binnen het LUMC, en in samenwerking met het bedrijfsleven, een enorme boost geven", zegt Van der Burg. 

Door: Nationale Zorggids