Steye is negen jaar en geboren met een hartafwijking. Samen met zijn ouders gaat hij op dinsdag 8 februari naar Den Haag om de petitie die vanuit Leiden is gestart aan te bieden aan de leden van de vaste Kamercommissie van VWS. Steye en zijn ouders zijn bezorgd over de toekomst van de kinderhartchirurgie en de zorg voor volwassenen met een aangeboren hartafwijking. Dit meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Het voorgenomen besluit van voormalig minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid om de kinderhartcentra in Groningen en Leiden te sluiten, leidde tot veel commotie. Het UMCG en CAHAL, de samenwerking tussen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Amsterdam UMC, stellen het besluit en de manier waarop dit genomen is ter discussie. Zij hebben dat aan de nieuwe minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, laten weten.
Petities Groningen en Leiden
Snel nadat het nieuws over de voorgenomen sluiting bekend werd, barstte een storm van kritiek en verontwaardiging los. Niet alleen vanuit de betrokken umc’s, maar ook patiënten en hun ouders uitten hun onbegrip. Dat leidde tot de start van twee petities uit zowel Groningen met 270.000 ondertekeningen, als Leiden met 70.000 ondertekeningen.
Namens het LUMC zijn Monique Haak en Nico Blom aanwezig. Zij zijn beiden al van voor de geboorte van Steye betrokken bij zijn behandeling. Haak is perinatoloog en foetaal chirurg en verricht chirurgische ingrepen bij ongeboren baby’s. Deze ingrepen zijn in Nederland alleen in het LUMC mogelijk. Nico Blom is kindercardioloog en heeft als aandachtsgebied de behandeling van hartritmestoornissen en katheterinterventies bij kinderen en patiënten met aangeboren hartafwijkingen. Sinds 2008 is hij hoofd van de afdeling kindercardiologie van het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) en werkzaam in het Amsterdam Universitair Medisch Centrum en in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Ook het UMCG biedt dinsdag de petitie aan.
Door: Nationale Zorggids