Normal_bloeddruk__medicatie__hartcontrole__hart

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) en het Diakonessenhuis starten samen een studie naar thuismonitoring van zwangere vrouwen met een (kans op) hoge bloeddruk. Dit zorgt ervoor dat de deelnemers thuis hun bloeddruk opmeten en daarvoor niet steeds naar het ziekenhuis hoeven. Dit scheelt de patiënt tijd en energie en is bovendien goedkoper dan een bezoek aan het ziekenhuis. Dit meldt UMC Utrecht.

Thuismonitoring is een methode die steeds vaker wordt ingezet bij verschillende medische klachten en /of ziekten. Nu moeten vrouwen met een (verhoogde kans op) hoge bloeddruk nog veel bezoeken brengen aan het ziekenhuis. Omdat een hoge bloeddruk erg gevaarlijk kan zijn voor zowel de moeder als het kind, vindt controle plaats tussen de eens per twee weken tot drie keer per week. Wanneer de vrouw deze meting thuis kan uitvoeren, levert dat veel tijdswinst op.

Witte-jassen-bloeddruk

De dame krijgt speciale apparatuur mee, die de gegevens direct naar het ziekenhuis stuurt. De begeleidende arts kan deze gegevens inzien en actie ondernemen als dat nodig is. Tijdens de studie, die Safe@Home wordt genoemd, wordt ook een vragenlijst ingevuld door de zwangere vrouw. Bovendien kan door thuismonitoring de zogenaamde ‘witte-jassen-bloeddruk’ voorkomen worden. Men spreekt daarvan als de bloeddruk tijdens een bezoek aan een arts hoger is dan wat de vrouw thuis meet.

Aan de studie doen op dit moment 68 zwangere vrouwen mee. De resultaten zijn positief. “Ik voel mij veiliger dan in mijn eerste zwangerschap”, aldus deelnemer Bianca van Rootselaar. “Bovendien kosten de controles in het ziekenhuis mij altijd heel veel tijd.” Verwacht wordt dat de eerste onderzoeksresultaten in 2019 bekend zijn. Ook past thuismonitoring bij de visie van zwangerschapsbegeleiding in de ziekenhuizen. “Zo dicht mogelijk bij huis, in hun eigen omgeving. “Uiteraard staat ook veiligheid voorop, die mag niet minder zijn dan in het ziekenhuis”, zeggen Mireille Bekker, gynaecoloog en projectleider van Safe@Home en Koen Deurloo, gynaecoloog in het Diakonessenhuis.

Door: Redactie Nationale Zorggids