Normal_geld__portemonnee__muntgeld

17 procent van de Nederlanders geeft aan dat de kans groot tot zeer groot is dat hij of zij dit jaar zal overstappen naar een andere zorgverzekering. De voornaamste reden om over te stappen, is de stijging in de zorgpremies. Vorig jaar stapte uiteindelijk 6,2 procent van de mensen over naar een andere zorgverzekering. De zorgpremies gaan in 2019 met zo’n 6 procent omhoog. Dit blijkt uit een doorberekening van de nieuwe zorgpremies en een onderzoek onder duizend respondenten van Pricewise.

Ruim de helft van de respondenten in het onderzoek is van plan om dit jaar hun zorgverzekering te vergelijken. Dat is een verdubbeling ten aanzien van 2016, toen nog 28 procent aangaf zich te gaan oriënteren op een andere zorgverzekering. Eén op de zes respondenten acht dit jaar de kans zelfs groot tot zeer groot dat hij of zij zal overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Premiestijgingen voornaamste reden om over te stappen

78 procent van de respondenten die de kans groot achten dat zij zullen overstappen, geven aan dat de stijging in de zorgpremies de voornaamste reden is. Andere redenen om over te stappen zijn dat men de huidige verzekering te duur vindt of men ontevreden is over de huidige zorgverzekering.

Hoog percentage geeft aan van plan te zijn over te stappen

Het overstappercentage is al jarenlang stabiel. Hans de Kok, directeur van Pricewise: “Daarom is het opvallend dat maar liefst 17 procent van de respondenten dit jaar aangeeft dat de kans groot is dat zij gaan overstappen naar een andere zorgverzekering. Zelfs als straks het daadwerkelijke aantal mensen dat overstapt op de helft ligt, dus tussen de 8 en 10 procent, zou het nog om een zeer substantiële stijging gaan.” Hij raadt het consumenten aan op goed te kijken of ze kunnen besparen op de zorgverzekering.

Inschattingen zorgkosten 2019

Niet alleen zullen meer mensen dit jaar hun zorgverzekering vergelijken. De meerderheid van de respondenten geeft ook aan dat zij dit jaar van plan zijn een grove of gedetailleerde inschatting te maken van de zorg die zij in 2019 verwachten nodig te hebben. 

Door: Redactie Nationale Zorggids