Normal_medicijnen_geneesmiddelen_pillen_pijnstiller

De oppositie is het niet eens met het besluit van minister Bruins van Medische Zorg om onder andere foliumzuur en paracetamol niet langer te vergoeden vanuit de basisverzekering. De minister heeft het advies van Zorginstituut Nederland overgenomen, maar daardoor krijgen veel patiënten hogere zorgkosten. Vooral reumapatiënten kwamen in opstand tegen het besluit. Dit meldt NOS.

Het Zorginstituut stelt dat de middelen voor een betaalbare prijs bij de drogist of apotheek zelf aan te schaffen zijn en dat het daarom niet langer vanuit de basisverzekering vergoed hoeft te worden. Daar is de oppositie van onder andere SP, PvdA en GroenLinks het niet mee eens. Zij stellen dat de patiënten die de middelen gebruiken, vaak al hoge zorgkosten hebben door hun ziekte. Geschat wordt dat patiënten tussen de 80 en 150 euro per jaar kwijt zijn als ze de middelen zelf moeten aanschaffen.

Extra zorgkosten voor chronisch zieken

Wie chronisch ziek is, heeft vaak al veel hogere kosten. Bijvoorbeeld omdat een aanvullende zorgverzekering nodig is voor fysiotherapie. Bovendien betalen zij vaak het volledige eigen risico van 385 euro per jaar, bovenop de eigen bijdrage voor bepaalde middelen die kan oplopen tot 250 euro per jaar.

Het schrappen van de middelen gaat niet alleen over hooggedoseerde paracetamol en foliumzuur. Ook vitamine D en kalktabletten worden volgend jaar niet meer vergoed. Het zijn middelen waar vooral reumapatiënten gebruik van maken. Foliumzuur wordt met name gebruikt door reumapatiënten,  zwangere vrouwen en vrouwen met een actieve kinderwens.

Door: Redactie Nationale Zorggids