Normal_depressief

Psychiatrische patiënten met ernstige problematiek blijven vaak te lang zonder hulp. Voor een deel heeft dit te maken met zorgmijdend gedrag van de patiënten, maar is het ook te wijten aan het schaarser wordende aanbod van hulpvoorzieningen. Het feit dat verwarde personen een eigen bijdrage moeten betalen voor bemoeizorg, draagt niet bij aan een oplossing voor deze personen: vaak blijkt dwangopname een laatste redmiddel. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Uit een onderzoek van hoogleraar geestelijke gezondheidszorg Niels Mulder blijkt dat het aantal gedwongen opnames in de afgelopen tien jaar flink is toegenomen. In 2003 werden 14.294 personen  gedwongen opgenomen terwijl er in 2013 sprake was van 22.866 dwangopnames; een stijging van zestig procent. Volgens Mulder zijn de dwangopnames te voorkomen door het bieden van de zogenoemde bemoeizorg: het inzetten van speciale teams die zorgmijdende personen ongevraagd helpen met praktische zaken zoals schuldenproblematiek. Ze bouwen een vertrouwensband op en proberen zo mensen te verleiden zorg te aanvaarden.

Voor deze bemoeizorg moeten patiënten echter een eigen risico betalen, iets wat patiënten volgens Mulder niet over de streep zal trekken. 'Je probeert mensen te overtuigen dat ze zorg nodig hebben en vervolgens moeten ze daar een bedrag van 375 euro voor betalen. Dat werkt averechts. Deze zorg zou laagdrempelig en toegankelijk moeten zijn', aldus Mulder.

© Nationale Zorggids