Normal_us_navy_090126-n-6326b-224_orthopedic_surgeon_capt._dana_covey__chairman_of_orthopedic_surgery_at_naval_medical_center_san_diego__performs_a_postoperative_range_of_motion_test_at_the_orthopedic_sports_clinic

(Novum) - Mensen die zorg krijgen van een sportarts hoeven dat vanaf 2016 niet meer zelf te betalen. Sportgeneeskunde wordt namelijk een erkend specialisme, schrijft minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Dat betekent dat de zorg van een sportarts straks vrij toegankelijk is. Ook is de titel sportarts dan bij wet beschermd.

Door de erkenning krijgt de sportgeneeskundige 'een volwaardige plaats binnen de gezondheidszorg', schrijft Schippers. "Sport en beweging zijn belangrijk voor mensen en de sportgeneeskunde speelt een belangrijke rol bij het verkleinen van de gezondheidsrisico's van sporten."

Jaarlijks zijn er 4,4 miljoen sportblessures in Nederland, laat de Vereniging voor Sportgeneeskunde in een reactie weten. De vereniging is verheugd over de erkenning van het specialisme, vanwege de toevoegde waarde die een sportarts volgens hen heeft.

Sporters met acuut letsel komen nu meestal bij de huisarts terecht, maar bij een gecompliceerde blessure kan een sportarts betere hulp leveren. "Sportartsen adviseren op het gebied van preventie en kunnen nadelige gevolgen vroegtijdig onderkennen", staat in de verklaring. Nederland telt momenteel ongeveer honderdvijftig sportartsen, aldus de vereniging.