Te weinig studenten voor opleiding Verzorgende IG; zorgcrisis dreigt

Het aantal studenten dat kiest voor de opleiding Verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) is in vijf jaar tijd met maar liefst 41 procent gedaald. Dit vormt een groot probleem, aangezien deze beroepsgroep cruciaal is in de wijkverpleging en verpleeghuiszorg. Bianca Buurman, voorzitter van de beroepsvereniging V&VN, luidt de noodklok. Dit meldt V&VN.

Buurman stelt dat er snel actie nodig is. “Zonder nieuwe instroom zullen ouderen in de toekomst geen zorg thuis of in het verpleeghuis meer kunnen krijgen.” Ze pleit voor een betere promotie van het beroep, bijvoorbeeld via social media zoals TikTok, maar ook door jongeren aantrekkelijke stageplekken te bieden of studiekosten kwijt te schelden. Dit moet het beroep zichtbaarder en aantrekkelijker maken.

Geen Verzorgende IG-klassen 

De afname van het aantal aanmeldingen voor de mbo-opleiding is zo groot dat sommige scholen zelfs geen klassen meer starten. Dit gebeurt terwijl de vraag naar verzorgenden alleen maar toeneemt door de vergrijzing en de trend van langer thuiswonende ouderen. “We staan op een kantelpunt", aldus Buurman.

Onbekend beroep

Buurman benadrukt ook dat het voorkomen van de tekorten minstens zo belangrijk is als het zoeken naar oplossingen. Het beroep is te onbekend, waardoor weinig mensen ervoor kiezen. Het gaat om de zorgprofessional die nodig is om je opa of oma te wassen en aan te kleden, die de wond verzorgt van je moeder en haar medicatie geeft. "Laten we alles in het werk stellen om dit fundamentele beroep populair te maken.” De toekomst van de ouderenzorg staat op het spel als er niet snel maatregelen worden genomen om meer jongeren te interesseren voor het vak van verzorgende IG.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky