Normal_justice-g52a2319ee_1280__2_

Een leidinggevende van een Tilburgse zorginstelling die voor een karaoke-act ondergoed van bewoners met dementie aantrok is hier volgens de rechtbank onterecht voor ontslagen. Zorginstelling Dagelijks Leven zou dit soort ‘onderbroekenlol’ vaker hebben toegestaan, zonder nadelige gevolgen voor personeelsleden. Ook zou de leidinggevende dit met twee collega’s hebben gedaan voor wie er geen consequenties waren. Dit meldt NU.nl. 

Het incident vond in april plaats, toen twee medewerkers en een leidinggevende ondergoed zonder label van bewoners verzamelden en aandeden. Het ging om onderbroeken en bh’s die ze over hun kleding droegen. Daar maakten ze een foto van. Het kwam niet van een karaoke-act. Een maand later zijn de foto’s terug te vinden in de ‘fun-app’ van medewerkers van Dagelijks Leven – een landelijk wooninitiatief voor bewoners met dementie. 

Smakeloos en respectloos

De leidinggevende krijgt van de directeur Zorg te horen dat de actie smakeloos en respectloos was en is vooral boos dat de foto bij familieleden van bewoners had kunnen belanden. Eerder zou de vrouw teamleden op soortgelijk gedrag hebben aangesproken, maar in april 2024 gewoon zelf hebben meegedaan. Zij komt veertien dagen op non-actief te staan, maar omdat er ook andere onenigheden spelen volgt ontslag. Overigens zijn de andere medewerkers niet op non-actief gesteld.

Terug in dienst

De foto op zichzelf is volgens de rechter geen reden voor ontslag. Dat Dagelijks Leven vindt dat de leidinggevende kwaliteit van zorg op de locatie in Tilburg moet opschroeven, had het management eerder aan haar moeten laten weten. Zij had ook de mogelijkheid moeten krijgen om verbetermaatregelen te nemen. Daarom bepaalt de rechtbank dat de vrouw weer in dienst moet treden en dat het aan de instelling is om dat succesvol te laten gebeuren. Tegelijkertijd moet de vrouwen open een gesprek aangaan over haar functioneren en eventuele verbeterpunten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky