Met de verkorte opleiding tot Orthopedisch OK-verpleegkundige wil de Sint Maartenskliniek de doorstroom van orthopedieverpleegkundigen naar de operatieafdeling bevorderen. De opleiding is een out-of-the-box-initiatief dat het tekort aan operatieassistenten moet helpen oplossen. Verpleegkundigen die de verkorte opleiding willen volgen, leren mee te werken aan hoog-complexe orthopedische operaties. Dit meldt de Sint Maartenskliniek.
Orthopedieverpleegkundigen volgen de complete opleiding voor functie van Medewerker operatieve zorg, wat gelijkstaat aan de eerste twee leerjaren voor de studie tot operatieassistent. In hun opleiding komt alle theorie op het gebied van hoog-complexe orthopedie aan bod. Binnen twee jaar zijn ze volledig zelfstandig in te zetten bij bijna alle orthopedische operaties in de Sint Maartenskliniek.
Behoud van personeel
Orthopedieverpleegkundigen beschikken al over kennis van orthopedische behandelingen en chirurgie, waardoor het goed mogelijk is om de stap naar de operatiekamer te verkleinen. De eerste twee verpleegkundigen gaan deze maand van start met de opleiding. Voordeel van zo’n interne opleiding is dat het behoud van personeel bevordert én nieuwe aanwas aantrekt.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky