Normal_pexels-rdne-stock-project-6129494__1_

Efteling en Maastricht UMC+ zijn de meest aantrekkelijke werkgevers van Nederland. Dat blijkt uit het jaarlijkse Randstad Employer Brand Research dat onderzoeksbureau Kantar uitvoerde onder ruim 11.000 Nederlanders van 18 tot 67 jaar. De bedrijven winnen daarmee de Randstad Award. In het onderzoek kiezen respondenten uit de 150 grootste Nederlandse organisaties de aantrekkelijkste werkgevers. Nog altijd zijn salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden de belangrijkste factoren bij het vinden van nieuwe werknemers. Een prettige werksfeer en een goede balans tussen werk en privéleven worden hoog gewaardeerd door zowel nieuwe als bestaande werknemers. De hightech en IT sector zijn nog altijd de meest aantrekkelijke sectoren.  Dit meldt Randstad Nederland.

Randstad onderzoekt ieder jaar de aantrekkelijkheid van de 150 grootste profit en non-profit werkgevers van ons land. Het onderzoek laat zien waar werknemers naar kijken in hun beoordeling van een werkgever. Ook de aantrekkelijkheid van sectoren wordt onderzocht. De hightech en IT sectoren worden het meest aantrekkelijk gevonden. In de top 10 van beste werkgevers in 2023 staan drie hightech bedrijven, namelijk ASML, Philips en Thales. Deze sector was de afgelopen drie jaar de meest aantrekkelijke sector. 

Welzijn en diversiteit

Het aanbieden van arbeidsvoorwaarden op het gebied van mentale gezondheid en welzijn en het actief ondersteunen van inclusie en diversiteit zijn essentieel voor Nederlandse werkgevers. 37 procent van de respondenten vindt het belangrijk om te werken voor een bedrijf dat gelijkheid, diversiteit en inclusie actief ondersteunt.
 
Hans Huzen, Directeur Randstad Inhouse Services: “Werkgevers kunnen zich onderscheiden met goed werkgeverschap in de krappe arbeidsmarkt. Naast de traditionele top drie van belangrijke aspecten die van belang zijn voor een werkgever, zie ik in de praktijk dat steeds meer werknemers kijken naar de rol die bedrijven en werkgevers spelen in de samenleving. Goed voor mensen zorgen, oog hebben voor de samenleving en een inclusieve en veilige werkomgeving bieden zijn van steeds essentiëler belang. En dat geldt zeker voor de jongere generatie.” 

Efteling en Maastricht UMC+

De Efteling scoort vooral op de zeer goede reputatie, prettige werksfeer en financiële gezondheid. Fons Jurgens, Algemeen Directeur Efteling, reageert blij. “We hebben al jaren enorm veel aandacht voor alle medewerkers die bij de Efteling werken. Door hun goede inzet zorgen zij voor de betovering van onze gasten en maken zij iedere dag weer het verschil. Daarom vinden we het ook erg belangrijk om hen ruimte te bieden voor ontwikkeling en vrijheid te geven om het werk op de beste manier in te delen."
 
"Een goede samenwerking en wederzijds vertrouwen is dan noodzakelijk. Na een vervelende periode met veel extra maatregelen vanwege de pandemie, is het fantastisch om te zien dat iedereen weer doet waar diegene echt goed in is: het betoveren van onze gast. Deze prachtige prijs is voor ons een kers de op taart!” 
 
Maastricht UMC+  scoort vooral op baanzekerheid, interessant werk en een zeer goede reputatie. Geraline Leusink, lid Raad van Bestuur Maastricht UMC+ zegt, “Dat wij als aantrekkelijkste werkgever in de non-profit sector uit de bus komen, is een geweldige erkenning voor onze organisatie! De uitermate goed scorende items over interessant werk en zeer goede reputatie hebben we aan al onze 8.500 collega’s te danken. Dat maakt ons dan ook bijzonder trots. Een universitair medisch centrum is een dynamische, inspirerende en innovatieve omgeving waar wetenschappelijk onderzoek, academisch onderwijs en de beste zorg met elkaar worden verknoopt. Iedere dag werken onze medewerkers vanuit die grondslag met hart en ziel aan de gezondheidszorg van vandaag en morgen."

Van baan veranderen

Het wel of niet veranderen van baan is de laatste jaren stabiel. Eén op de negen werknemers is in de afgelopen zes maanden van werkgever veranderd en 14 procent is van plan dat in de komende zes maanden te doen. De jongste leeftijdscategorie (18-24 jaar) veranderde twee keer zo vaak als het gemiddelde (24 procent).

Overstap naar sector met personeelstekort 

Desgevraagd zegt bijna één op de vier werkenden serieus te overwegen in een schaarste sector te gaan werken zoals het onderwijs, de zorg of de techniek. Nog eens 19 procent van de ondervraagden overweegt mogelijk in de toekomst over te willen stappen naar één van de krapte sectoren.
 
 
Door: Nationale Zorggids