Om het schrijnende personeelstekort tegen te gaan hebben zorginstanties 75 zorgstudenten uit Indonesië laten overvliegen. De jongvolwassen zullen tijdens hun studie in Nederland uitgezonden worden naar verschillende zorginstellingen. Dit meldt AD.
Er worden al meerdere strategieën ingezet om het personeelstekort op te vangen, zoals het inzetten van zijinstromers tot het gebruik van kunstmatige intelligentie. Toch blijft het tekort steeds toenemen, wat de komende jaren ook zal blijven aanhouden.
Daarom hebben zorgorganisaties De Posten, Liberein, Livio en Manna 75 studenten uit Indonesië ingeschakeld. Deze jongeren zullen hun opleiding verder afmaken in Nederland, terwijl ze al aan de slag gaan in Enschede, Haaksbergen, Eibergen en Neede. Op deze manier hopen ze het personeelstekort enigszins op te vangen.
Veel positieve ervaringen
Lex Smetsers, de voorzitter van de raad van bestuur van Livio, zegt dat deze aanpak nieuw is voor deze regio, maar al op verschillende plekken in Nederland gebruikt wordt. Zelf heeft Smetsers ook met Indonesische studenten gewerkt bij een zorgorganisatie in Drenthe. De ervaringen waren zo positief dat ze de strategie ook in Twente en de Achterhoek willen gebruiken.
Strenge selectie
De Indonesische studenten worden in hun eigen land al voorbereid om het werk in Nederland makkelijk op te kunnen pakken. “De studenten die hiernaartoe komen hebben in Indonesië al enkele maanden intensief scholing gehad in de Nederlandse taal en cultuur,” zegt Smetsers. Ze worden van tevoren tijdens de werving zorgvuldig geselecteerd door de organisatie Yomema. “Een onderdeel van de selectie zijn diverse testen om er zeker van te zijn dat de basiskennis van de studenten aansluit op de eisen die we hier stellen, en om er zo zeker mogelijk van te zijn dat een student zo’n grote stap aan kan.”
Wanneer ze in Nederland aankomen beginnen ze het zorgtraject bij het begin. “Ze gaan eerst aan de slag als beginnend zorgmedewerker op het niveau helpende. Daarna als verzorgende voor de individuele gezondheidszorg. En ze leren ondertussen voor hbo-verpleegkundige.”
Vier jaar
Terwijl er in Nederland een personeelstekort is, is er in Indonesië juist een overschot aan zorgmedewerkers. “Velen van hen zitten daardoor zonder baan, terwijl zij in Nederland van grote betekenis kunnen zijn.”
De jongvolwassen krijgen een studievisum aangeboden, zodat ze hun hbo-verpleegkunde opleiding in Nederland kunnen afmaken. Hiermee kunnen ze vier jaar lang aan het werk bij de verschillende zorginstanties. Deze opleiding wordt dan ook betaald door de zorgorganisaties zelf.
Volgens voorzitter Smetsers is deze strategie niet een tijdelijke oplossing. Terwijl de zorg in Enschede nieuwe zorgtechnologieën zal blijven gebruiken om de zorg op te vangen en zijinstromers zal blijven opleiden, wordt het binnenhalen van buitenlandse mensen ook gezien als een toegevoegde waarde.
Door: Nationale Zorggids