Het is belangrijk om medische handelingen bij kinderen angst-, pijn- en stressvrij te laten verlopen. Zo heeft elke ziekenhuis wel technieken of middelen om dit voor elkaar te krijgen. Kind & Ziekenhuis heeft een infosheet gecreëerd met alle mogelijkheden overzichtelijk op een rij. Dit meldt Vakblad Vroeg.
NZG
Kind & Ziekenhuis creëert infosheet voor een stressvrije behandeling bij kinderen
-Wat de meeste technieken met elkaar te maken hebben, is afleiding. Toch blijft een passende begeleiding van het kind belangrijk. Zo is er een andere aanpak nodig bij ieder kind in elke andere situatie, zoals het aanbrengen van een infuus of het maken van een CT-scan.
Uit het stageonderzoek van Fremijn Derks voor Kind & Ziekenhuis blijkt het dat zorgprofessional hier steeds bewuster over worden. Echter zijn zij onvoldoende geïnformeerd over de verschillende methodes om kinderen te begeleiden.
“Als je daar meer zicht op hebt, kun je ook beter inschatten wanneer je welke methodes en technieken kunt inzetten”, aldus Jorien Mulder-van ’t Riet, projectmanager bij Kind & Ziekenhuis, die het onderzoek begeleidde. “In elke situatie is het belangrijk dat je eerst het kind én de ouders betrekt. Wie is het kind, wat heeft hij of zij nodig? Kinderen gaven in het onderzoek aan dat ze het belangrijk vinden dat je een oprecht gesprek met ze voert. Over dingen die zij als kind zelf interessant vinden. Daarmee toon je echt belangstelling en verleg je tegelijk de aandacht.”
De middelen en technieken hoeven niet duur of ingewikkeld te zijn. Volgens Mulder-van ’t Riet is een knuffel meebrengen van huis al heel effectief. “Voor jou als zorgprofessional kan dat een zeer krachtig middel zijn om contact te leggen. Goh, wie heb je daar bij je? Voor je het weet ben je in gesprek en is de basis gelegd. Je kunt de knuffel ook weer gebruiken om spelenderwijs te laten zien wat er gaat gebeuren. Zo raakt het kind ermee vertrouwd. Je betrekt het kind en geeft het een stukje regie.”
Kind & Ziekenhuis heeft de resultaten verzameld in een overzichtelijk infosheet. Hier kunnen zorgprofessional een toegankelijk overzicht van mogelijke middelen en technieken per leeftijdsgroep. Daarnaast staan er ook vijf essentiële uitgangspunten is voor een goede begeleiding van kinderen en ouders bij medische handelingen, en de belangrijkste aandachtspunten voor, tijdens en na de medische procedure.
“Een bepaald middel inzetten of een techniek gebruiken is nooit een doel op zich”, aldus Mulder-van ’t Riet. “Je doet het om het kind te ondersteunen, zodat het met vertrouwen de medische handeling ondergaat. Het doel is dat het kind het gevoel heeft enige controle te hebben, dat het comfortabel is en dat het zich veilig voelt. Het middel of de techniek integreer je in de medische handeling.”
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch