Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer koffie, jongeren met tinnitus, het Integraal Zorgakkoord, zelfdoding onder jongeren en oversterfte in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.
Maandag: Feit of fictie: 'Van koffie droog je uit'
Op het internet doen veel broodje-aapverhalen en hardnekkige mythes de ronde. Hierdoor ontstaat er veel onduidelijkheid. Wat is wel waar en wat niet? In de rubriek Feit of fictie onderzoeken we of een bepaalde claim een feit of een fabeltje is. Dit keer: "Van koffie droog je uit".
Dinsdag: Steeds meer jongeren hebben last van tinnitus
Jongeren krijgen steeds vaker tinnitus. Experts maken zich zorgen om deze ontwikkeling. VeiligheidNL, het kenniscentrum voor blessurepreventie, wil dat er vroegtijdig gehoorschade wordt opgespoord, met name bij basisschoolkinderen. Ook wil het kenniscentrum dat er meer nadruk komt op de preventie ervan.
Woensdag: Ggz-belangenorganisatie MIND tekent het Integraal Zorgakkoord niet
Belangenorganisatie voor patiënten in de geestelijke gezondheidszorg en hun naasten MIND ondertekent het Integraal Zorgakkoord niet. Op de algemene ledenvergadering is daartoe "unaniem" besloten.
Donderdag: 'In elke klas zitten één of twee jongeren die weleens aan zelfdoding denken'
De Roadtrip Suïcidepreventie deed woensdag Arnhem aan. Ze kwamen langs omdat de stad volgens staatssecretaris Maarten van Ooijen ‘zijn kop boven het maaiveld steekt’ waar het gaat om aandacht voor zelfmoord. Toch zijn er in Arnhem jaarlijks tientallen zelfmoorden en stijgt het aantal ook nog steeds.
Vrijdag: Opnieuw oversterfte in augustus, vooral onder 80-plussers
In de laatste week van augustus overleden naar schatting ruim 2900 mensen. Dat zijn er net iets minder dan in de week ervoor en meer dan verwacht voor deze periode. In heel augustus overleden ongeveer 1300 meer mensen dan verwacht, er was oversterfte in alle weken. De sterfte was vooral hoger onder Wlz-zorggebruikers en 80-plussers.
Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong