Artsen van de spoedeisende hulp waarschuwen voor een zorginfarct. De toenemende aantallen ziekenhuisopnames van coronapatiënten en de verwachte griepepidemie bedreigen de acute zorg. Veel media-aandacht gaat volgens hen uit naar het aantal ic-bedden, maar het probleem is groter dan dat. Het traject voor en na de intensive care is nu al overbelast. Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA).
De meeste ziekenhuisopnames verlopen via de spoedeisende hulp-afdeling. Als patiënten niet kunnen worden doorgestuurd naar de ic of de verpleegafdeling, ontstaat ‘crowding’ op de SEH. Door die overbelasting kan mogelijk niet iedereen meer de zorg ontvangen die hij of zij nodig heeft en daar maakt de NVSHA zicht grote zorgen over.
Actuele situatie
De NVSHA peilde de situatie op de SEH’s van ziekenhuizen. De reacties van dienstdoende artsen op een willekeurig gekozen doordeweekse dag, waren volgens de artsenvereniging verontrustend. Zo meldde een arts een stop omdat de kliniek overvol zat, een andere arts meldde zeven slapers op de SEH. “Dit is niet meer houdbaar zo, want hierdoor is er geen plaats meer voor nieuwe patiënten met spoedeisende klachten.”
Een andere quote: “Had mezelf beloofd dit nooit te zullen toestaan maar we hebben nu toch een opnamestop van anderhalve week. Onze SEH ligt gewoon vol met mensen die de kliniek niet in komen en nergens overgenomen kunnen worden. Dan houdt het op. Dit was niet meer verantwoord.” En zo kreeg de NVSHA nog meer berichten over overvolle SEH’s, opnamestops, uitval van personeel door corona en hoge werkdruk.
Totale verstopping acute zorg
“Dit kan niet langer meer goed gaan. Wat men niet lijkt te willen beseffen is dat we bij de vaccinatiegraad van maar 85 procent van de 18-plussers en je én de horeca én de stadions én de winkels wilt openhouden en er ook nog eens onvoldoende wordt gehandhaafd, we in grote problemen komen. Wat dreigt is een totale verstopping van de acute zorg”, zegt voorzitter David Baden van de NVSHA. “Behalve meer directe en concrete maatregelen voor de korte termijn, moeten er ook voor de langere termijn zaken veranderen.” Baden noemt onder meer voldoende geschoolde artsen en verpleegkundigen en voldoende opnamecapaciteit.
Door: Nationale Zorggids