Minstens vijf families hebben in bijna twee jaar tijd hun oudere naaste met dementie uit kleinschalige woonvorm Herbergier in Velp gehaald. Er zou sprake zijn van een verslechterde sfeer. Ook zou er bezuinigd zijn op eten en zorg, zeggen voormalig medewerkers en familieleden van ouderen. Dit meldt Omroep Gelderland, die hen hierover sprak.
Voordat het huidige ondernemersechtpaar de zorgvilla runde, was deze in handen van een ander echtpaar. Maar sinds de komst van Bram en Hélèna van Rijswijk in juni 2019, is er onrust ontstaan. Niet alleen het hele oude zorgteam heeft ontslag genomen, ook families halen hun zorgbehoevende oudere er weg. Zorgmedewerkers doen hun verhaal aan Omroep Gelderland, maar blijven anoniem omdat er anders een boete van 10.000 euro te wachten staat.
Bezuinigd op eten en drinken
Het eerste waar de nieuwe eigenaren op bezuinigden, waren het eten en drinken. Medewerkers mochten plots geen boodschappen meer doen voor lekker eten. Wat overbleef waren karige en schrikbarende maaltijden, aldus de oud-medewerkers. “Een stukje vis moet door drieën. Een schnitzel door de helft. Drie liter soep voor 17 man moest worden gemaakt van één kippenpoot.” Oude, niet opgegeten Brinta, moest opnieuw gebruikt worden. Een glaasje advocaat en blokjes kaas maakten plaats voor aanleglimonade.
Verspilling tegengaan
De eigenaren van de zorgvilla zeggen verspilling te willen tegengaan en dat de bezuinigingen niets met zuinigheid te maken hebben. Ze stellen dat de ouderen maar een klein stukje vlees kunnen eten en soms niet eens willen eten. Zorgmedewerkers en familieleden weerspreken dit en stellen dat ouderen begonnen af te vallen door het gebrek aan voldoende eten.
Contact met zorgverlener
Familieleden die klachten hadden ingediend, mochten geen contact meer hebben met zorgmedewerkers. Hiertoe kregen zij de werknemers opdracht. Tijdens bezoeken mochten er ook geen vragen gesteld worden. De eigenaren zeggen hierover: “We hebben hard gewerkt om de situatie te verbeteren. We hebben inmiddels een fijn team en zijn trots op wat we samen hebben neergezet. Geen enkele medewerker is bang voor ons.”
Inmiddels heeft ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zich over de instelling gebogen. Deze heeft op dit moment voldoende vertrouwen in de Herbergier, ook als het gaat om de kwaliteit en veiligheid van zorg.
Door: Nationale Zorggids