Van alle zorgverleners staat de mentale fitheid van de jongste generatie tot 35 jaar het meeste onder druk: ten opzichte van 2017 hebben zij meer last gekregen van burn-outklachten en worstelen ze vaker met de werk-privésituatie. Dit blijkt uit onderzoek onder tweeduizend zorgverleners, waaronder medisch specialisten, huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen, in opdracht van VvAA.
De mentale energie van de jongste generatie zorgverleners anno 2019 staat het meest onder druk. Ten opzichte van 2018 is het aantal zorgverleners tot 35 jaar dat kampt met burn-outklachten gestegen van 13 procent naar 30 procent. Dit percentage ligt daarmee 5 procent hoger dan de landelijke benchmark.
De jongste leeftijdsgroepen (jonger dan 35 jaar en tussen de 36 en 45 jaar) hebben ook, meer dan voorheen en meer dan hun oudere collega’s, moeite met het vinden van de juiste balans tussen werk en privé. Ongeveer 18 procent van beide groepen ondervindt hierin vaak of altijd problemen.
Bevlogen medisch specialist
Over tijd de medisch specialisten van alle beroepsgroepen het meest stabiel qua bevlogenheid. Van alle beroepsgroepen rapporteren zij echter wel de hoogste werkdruk én een stijgende disbalans tussen werk en privé. Deze disbalans vormt een zwaarwegende factor in het veroorzaken van burn-outklachten.
20 november: kick-off nieuwe beweging van jonge dokters
De Jonge Specialist, de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD), de Landelijke Organisatie van Aspirant Huisartsen (LOVAH) en VvAA lanceren op woensdag 20 november een nieuwe beweging van jonge dokters. Centraal hierin staan oplossingen op het gebied van werkplezier, mentaal fit zijn en blijven en méér tijd voor de patiënt.
Door: Nationale Zorggids