In april 2020 beviel arts Sarah V. veel te vroeg van een dochter. Het meisje belandde op de NICU. Twee maanden lang zou de moeder – tevens arts – het meisje hebben vergiftigd. De moedermelk die de vrouw meebracht was verdund en bevatte veel loperamide; een medicijn tegen diarree. Bijna 2 jaar geleden stond V. al voor de rechter, maar volgende week begint eindelijk de inhoudelijk zitting waar zes dagen voor wordt uitgetrokken. Dit meldt RTV Utrecht.
Het meisje zou door een loperamide-vergiftiging een levensbedreigende hartritmestoornis hebben opgelopen en ademhalingsproblemen hebben. De verdunde melk zorgde er destijds voor dat de baby ondervoed raakte en ze een ontwikkelingsachterstand opliep. De moeder stelt dat het meisje een normale groeicurve had.
Pasgeboren zoon ook mishandeld
Acht jaar geleden werd de arts verdacht van mishandeling van haar zoontje. Hij lag destijds ook in het ziekenhuis vanwege ondervoeding. Ze zou dingen hebben gedaan met zijn katheter, waardoor hij meerdere ernstige infecties opliep. Zijn zusje en hij lagen beiden in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Ook hij had complicaties die niet te verklaren waren, zoals een laag gewicht, darmproblemen en dus die ontstekingen. Hij kwam meerdere malen in het ziekenhuis terecht.
Eerder is al het vermoeden van Münchausen by proxy uitgesproken, maar deskundigen stellen nu dat zij hier pas over kunnen oordelen als zij schuldig is verklaard. En dat terwijl juist zo’n diagnose invloed kan hebben op de strafeis en strafoplegging.
Omgangsregeling
Sinds 2020 woont V. niet meer bij haar gezin. Haar kinderen mag ze alleen onder toezicht zien. Bij afspraken zijn haar Allerzorg en haar ouders of schoonmoeder aanwezig. De kinderen zouden goed gehecht blijven aan hun moeder, waardoor Veilig Thuis heeft vastgesteld dat een aanpassing van de omgangsregeling niet nodig is.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky