Langdurig verzuim door stress flink gestegen: ‘Zorgelijk hoe normaal we dit vinden’
Uit de nieuwste cijfers van ArboNed en HumanCapitalCare blijkt dat de trend van stijging van langdurend verzuim door psychische klachten doorzet. Ruim een vijfde van de gemiste werkdagen komt van stressgerelateerde klachten. Steeds meer mensen melden zich voor lange tijd ziek. Over een periode van 12 maanden is het langdurig verzuim door stress met bijna 8,5 procent gestegen. Psycholoog Thijs Launspach vindt het zorgelijk hoe normaal de samenleving een burn-out is gaan vinden. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
In 60 procent van de gevallen vallen mensen langdurig uit door conflicten op het werk of hoge werkdruk. In 40 procent van gevallen zijn de persoonlijke omstandigheden doorslaggevend. Mensen zijn naast hun baan mantelzorger, maken een echtscheiding door of hebben geldproblemen. En dit heeft gevolgen voor de professionele omstandigheden van een werknemer.
‘Veel ellende te voorkomen’
Werkgevers spelen hierin een belangrijke rol. “Als je samen signalen van spanning, stress of psychische klachten op tijd herkent en met elkaar bespreekt, kan dat veel ellende voorkomen. Want hoe langer je wacht, hoe erger de klachten vaak worden en hoe langer het duurt voordat iemand herstelt. En daar heeft niemand baat bij”, zegt Redmer van Wijngaarden van ArboNed. In veel gevallen is langdurig ziekteverzuim ook te voorkomen, indien medewerkers op tijd de juiste steun krijgen. Dit kan door bijvoorbeeld frequent preventief medisch onderzoek te doen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky