Normal_operatie_operatiekamer_ok_chirurg_arts

Patiënten in Noord-Nederland moeten voor operaties in veel gevallen maanden wachten, wat langer is dan het landelijke gemiddelde. Door een tekort aan personeel is het niet mogelijk om meer operaties uit te voeren dan nu gebeurt. Hoewel zorgverzekeraars verplicht zijn tot wachtlijstbemiddeling, hebben zij ook weinig alternatieven te bieden. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars werken samen om te zorgen dat voor bepaalde operaties de capaciteit wordt uitgebreid. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

In het noorden gaat het vooral om knie-, heup- en oogoperaties met een lange wachttijd. Die problemen bestaan als sinds het begin van 2018. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) stuurde patiënten eerst nog door naar andere ziekenhuizen in de regio, maar ook die kunnen de druk niet langer verlichten. De ziekenhuizen hebben voldoende capaciteit voor spoedeisende operaties, maar voor niet-dringende operaties wordt het steeds lastiger om patiënten binnen aanzienlijke tijd te helpen.

Projectgroep

Bedden staan leeg en een deel van de operatiekamers zijn buiten gebruik. Waar de ziekenhuizen mee kampen is niet met geld op te lossen; het personeelstekort. Omdat er niet genoeg zorgprofessionals zijn, kunnen de operatiekamers en bedden niet ten volste benut worden. Er zijn niet genoeg mensen om de patiënt te verzorgen voor, tijdens en na een operatie. Zorgverzekeraars zoals  Zilveren Kruis en Menzis werken met de ziekenhuizen samen aan een projectgroep om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn.

Marktwerking

Het is ziekenhuizen onderling bijvoorbeeld verboden om gegevens over capaciteit te delen met elkaar. Dit zou volgens de Autoriteit Consument & Markt in de weg staan van marktwerking. Echter zou het ziekenhuizen in staat stellen om de operaties te verdelen, zodat wachttijden mogelijk verkort worden. De enige manier waarop een patiënt nu zelf iets kan doen aan de wachttijden, is door de zorgverzekeraar te bellen en te vragen naar wachttijdbemiddeling. De zorgverzekeraar kijkt of de specifieke operatie ook in een ander ziekenhuis plaats kan vinden. “Dan zijn de wachttijden vaak met gemiddeld 48 dagen te verkorten”, aldus een woordvoerder van Menzis.

Door: Nationale Zorggids