Een specialist ouderengeneeskunde van een geriatrisch revalidatiecentrum stelde een verkeerde diagnose bij een 70-jarige vrouw, waardoor zij onnodig kwam te overlijden. Het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg heeft de zorgverlener in hoger beroep een waarschuwing gegeven wegens niet accuraat handelen. De arts had de vrouw moeten doorverwijzen naar het ziekenhuis voor nader onderzoek. Dat meldt de Limburger.
De specialist ging uit van een urineweginfectie en negeerde de verslechterde gezondheid van de vrouw. Haar man en dochter wilden dat de vrouw in het ziekenhuis werd onderzocht, maar dat gebeurde niet. De specialist greep pas in op het moment dat er een ambulance nodig was. Toen deze arriveerde, was de vrouw al bezweken aan de gevolgen van nierfalen.
“De focus van de specialist ouderengeneeskunde was te eenzijdig gericht op een urineweginfectie. Hij had onvoldoende oog voor een ernstigere diagnose en had moeten overwegen of een ziekenhuisopname geindiceerd was”, aldus het tuchtollege. Omdat het tuchtcollege de klacht over het niet doorverwijzen van de vrouw gegrond verklaard, krijgt de arts een waarschuwing. De familie houdt de zorgverlener overigens niet direct verantwoordelijk voor de dood van de oudere vrouw.
De opgelegde waarschuwing geldt ook voor een betrokken verpleegkundige die tekortschoot in de zorg aan de patiënte. Tijdens de zitting liet zij ook niet zien dat zij voldoende inzicht had in haar eigen handelen.
Door: Redactie Nationale Zorggids