Verpleegkundigen investeren te weinig is sociale en emotionele aspecten van de zorg. Dat blijkt uit onderzoek van Ada ter Maten-Speksnijder, verbonden aan de Hogeschool van Rotterdam, onder 27 verpleegkundig specialisten. Hoewel de ondervraagden aangeven wel tijd aan het thema te willen besteden, blijkt dat ze daar in praktijk niet aan toe komen. Dit meldt Skipr.
Wie ziek is, heeft vaak niet alleen medische zorg nodig in de vorm van medicijnen en lichamelijke verzorging. Het emotionele aspect van een ziekte krijgt vaak niet genoeg aandacht van de verpleegkundigen. Zij bezoeken een patiënt en vragen naar lichamelijke klachten, waar zij vervolgens een behandelplan voor maken. De emotionele kant wordt daar vaak niet in meegenomen.
Uit het onderzoek van Ten Maten-Speksnijder blijkt dat verpleegkundigen wel degelijk een band willen opbouwen met de patiënt. Tijdsdruk zorgt er echter voor dat het lastig is om te investeren in het emotionele en sociale aspect. Ook zijn zij gewend om stiltes in het gesprek op te vullen door vragen over het dagelijkse leven te stellen. Echter gaat dit volgens de onderzoekster ten koste van de kwaliteit van communicatie. De gezamenlijke besluitvorming en coachende behandelrelatie komt in de verdrukking door andere taken die uitgevoerd moeten worden.
Door: Redactie Nationale Zorggids