Veel kankerpatiënten wijken uit naar alternatieve geneeskunde om vooral hulp te krijgen bij de bijwerkingen van chemotherapie en bestraling. Slechts een kleine groep uitbehandelde patiënten gaat op zoek naar een manier om alsnog van de ziekte te genezen, denkt Bas Rutgers, woordvoerder van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Deze groep mensen gaat naar klinieken zoals die van Klaus Ross. De alternatieve behandelaar wordt verdacht van dood door schuld en zware mishandeling. Dat meldt Trouw.
Volgens Rutgers zijn uitbehandelde patiënten bereid om verregaande behandelingen uit te proberen. “Hoop en wanhoop liggen vlak naast elkaar”, aldus Rutgers. Het is niet bekend hoeveel Nederlandse kankerpatiënten zich laten behandelen in de alternatieve geneeskunde. Dat mensen ervoor openstaan past bij de huidige trend om zelf op zoek te gaan naar diagnoses en behandelingen. Rutgers vindt het goed dat patiënten zelf het initiatief nemen, maar het is onverstandig om zelf in de stoel van de dokter te gaan zitten. Hij adviseert dan ook om alles in overleg met de behandeld arts te doen.
Een reden waarom uitbehandelde patiënten op zoek gaan naar alternatieven is dat het rust geeft, denkt Mischa Stubenitsky van KWF Kankerbestrijding. Daarbij maakt het niet uit of de behandeling effectief gaat zijn of niet. Dat denkt kankerpatiënt Anita Kaemingk ook. “Een mens is vaak al gebaat met simpelweg iets doen, omdat zo het verlies van controle enigszins gecompenseerd wordt. Het placebo-effect is een goed beschreven fenomeen. Als je ernstig ziek bent, is het extra belangrijk om iets te doen waar je je goed bij voelt”, zegt Kaemingk.
Door: Redactie Nationale Zorggids
Bijzonder jammer dat u een kans voor open doel laat liggen om duidelijk aan te geven dat 'alternatieve behandelingen en medicatie' niet effectief zijn en het kwakzalverij betreft. Dit is gezien de enorme toename van het kwakzalverij circuit en een toenemend aantal mensen dat hier helaas in trapt en er slachtoffer van worden allang geen zaak meer van 'de kool en de geit sparen'.