Versnelde kankertherapie voor agressieve lymfeklierkanker met eigen lab LUMC
19 januari 2024 om 14:22
< 1 min lezen

Versnelde kankertherapie voor agressieve lymfeklierkanker met eigen lab LUMC

Dankzij een eigen laboratorium dat lichaamseigen afweercellen ontwikkelt, kan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) sneller starten met de behandeling van agressieve lymfeklierkanker. De wachttijden lopen hierdoor enorm terug: van vier weken naar slechts zeven dagen. Tien patiënten hebben inmiddels succesvol de zelfbereide CAR-T-celtherapie ondergaan. Dit meldt het LUMC.

Agressieve lymfeklierkanker wordt behandeld met CAR-T-celtherapie. Om kankercellen aan te vallen, worden genetisch veranderende lichaamseigen afweercellen van de patiënt gebruikt. Het LUMC heeft hiervoor nu een eigen lab, waardoor deze genetische veranderingen gewoon binnenshuis worden gedaan.

Aanzienlijk lagere kosten

Patiënten met een bepaalde vorm van agressieve lymfeklierkanker zijn normaal gesproken uitbehandeld, maar dankzij CAR-T-celtherapie lijkt ongeveer 45 procent alsnog te genezen. De productie van de cellen die hiervoor nodig zijn, vond tot voor kort plaats in het lab van de fabrikant. Alleen al het heen en weer sturen van de cellen nam zo’n vier weken in beslag. Daarnaast liepen de kosten voor de behandeling ook flink op, tot wel 500.000 euro per behandeling. “Bovendien was de exacte samenstelling van het product alleen bekend bij de farmaceut, wat kon leiden tot onzekerheid over de kwaliteit bij zowel patiënt als arts.” Nu het LUMC de cellen zelf kan produceren, zijn de kosten verlaagd naar 80.000 euro. Ook is de wachttijd voor het opstarten van een behandeling ongeveer een week.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ziekenhuizen
    • Ziekenhuizen

    Ziekenhuisterreinen Treant nu helemaal rookvrij

    Gisteren om 14:33
    • Ziekenhuizen

    Rijnstate leent medewerkers uit aan andere ziekenhuizen

    Gisteren om 13:33